bez mąki
,
Składniki:
Dodowatkowo:
Daktyle i orzechy zalać wodą i odstawić pod przykryciem, na około 1 h (do momentu aż zmiękną). Po tym czasie do miseczki dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na gładką masę. Następnie uformować około 20 kuleczek, wielkości orzecha włoskiego.
Trufelki obtoczyć we wiórkach kokosowych lub nasionkach chia. Odstawi do lodówki, aby stężały.
Smacznego!
Kulki mocy z chia i daktylami
Składniki:
- 1 szklanka daktyli (użyłam odmiany medjool),
- 1/4 szklanki miksu ulubionych orzechów (użyłam migdałów i makadamia),
- 1/4 szklanki gorącej wody,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki mielonych ziaren chia lub siemienia lnianego,
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych,
- 1/4 szklanki płatków owsianych,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodowatkowo:
- 1/2 szklanki prażonych wiórek kokosowych lub kilka łyżek nasionek chia.
Daktyle i orzechy zalać wodą i odstawić pod przykryciem, na około 1 h (do momentu aż zmiękną). Po tym czasie do miseczki dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na gładką masę. Następnie uformować około 20 kuleczek, wielkości orzecha włoskiego.
Trufelki obtoczyć we wiórkach kokosowych lub nasionkach chia. Odstawi do lodówki, aby stężały.
Smacznego!
Kocham kulki mocy! Te wygladają super :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/