Najnowsze wpisy

Bezglutenowe pÄ…czusie z rocottÄ… - baci di ricotta

Zainspirowana Nigellą (jak często bywa...) opakowanie ricotty postanowiłam zużyć na baci di ricotta lub z angielskiego ricotta kisses, a u nas po prostu pączusie serowe, które w zwyczaju mam robić z naszego twarogu. Użyłam, w przeciwieństwie, do autorki mąki kukurydzianej, aby nadać im jeszcze więcej lekkości i uważam, że sprawdziła się świetnie. Oczywiście, ci którzy nie mają pod ręką tego rodzaju mąki, mogą użyć zwykłej, tortowej.

PÄ…czusie sÄ… delikatne, a wrÄ™cz rozpÅ‚ywajÄ… siÄ™ w ustach, szybkie w wykonaniu, wiÄ™c nawet osoby z maÅ‚ym zapaÅ‚em kulinarnym, powinny sobie  z nimi poradzić ;)


Składniki:

  • 250 g ricotty,
  • 2 jajka
  • 80 g mÄ…ki kukurydzianej,
  • 1,5 Å‚yżki cukru brÄ…zowego,
  • 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 Å‚yżeczki cynamonu,
  • 1 Å‚yżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 Å‚yżeczka octu,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do oprószenia,
  • olej do smażenia.

Ricottę połączyć dokładnie z jajkami i octem. W drugiej miseczce przygotować mieszankę mąki, cukru, proszku do pieczenia, cynamonu i ekstraktu waniliowego. Suche składniki dodać do sera i jajek, dokładnie połączyć. W między czasie na patelni lub rondelku rozgrzać olej (około 2 cm głębokości). Gdy osiągnie optymalną temperaturę, łyżeczką nakładać ciasto i lekko je spłaszczać. Obsmażyć z obu stron na złoto, odsączyć na ręczniku kuchennym, a po tym oprószyć je cukrem pudrem.


Smacznego!



Pieczony jogurt grecki

Deser, a może śniadanie? Jak kto woli ;) pieczony jogurt grecki przypomina w konsystencji delikatny serniczek, pasują do niego różne owoce i dodatki bakaliowe. Ja, w związku z sezonem na gruszki, wrzuciłam je na dno kokilek w towarzystwie płatków migdałów i imbiru. Fajny, nieskomplikowany przepis na pewno zachęci was do spróbowania.


Na około 3 kokilki
Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 jajko "L",
  • 3 Å‚yżki miodu lub syropy z agawy,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 Å‚yżeczka ekstraktu waniliowego,
  • pokrojone owoce (u mnie gruszka z imbirem i migdaÅ‚ami).

Pokrojone owoce np. gruszki, brzoskwinie, maliny, truskawki, bakalie np. rodzynki, płatki migdałów, ułożyć na dnie kokilek.
BiaÅ‚ko oddzielić od żółtka. Ubić je na sztywnÄ… pianÄ™. Jogurt grecki wymieszać z żółtkiem oraz miodem.  MasÄ™ jogurtowÄ… delikatnie połączyć z biaÅ‚kiem. Przelać do kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160*C na 30 minut. Piec do momentu aż caÅ‚ość siÄ™ zetnie i nabierze lekko zÅ‚otego koloru. Åšwietnie smakuje na ciepÅ‚o jak i schÅ‚odzone w lodówce.

Smacznego!



Razowe ciasto musli z karmelizowanymi gruszkami i imbirem

Zdrowe, jesienne i sycące ciasto. Z moimi ulubionymi składnikami czyli gruszką, imbirem i mieszanką musli. Nie pomylcie jej tylko z granolą, która już jest słodzona i pieczona. Musli to po prostu płatki pełnoziarniste owsiane, żytnie, jęczmienne i inne, połączone z suszonymi owocami i ziarnami, bez dodatkowej porcji cukru.


Tortownica 22 cm średnicy.
Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki musli owocowego (okoÅ‚o 200g),
  • 1 i 1/2 szklanki mÄ…ki razowej pszennej (okoÅ‚o 165g),
  • 4 Å‚yżki cukru brÄ…zowego (okoÅ‚o 60 g),
  • 1 Å‚yżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 Å‚yżeczki cynamonu,
  • 2 jajka "L" lub 3 "M",
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 Å‚yżeczka esencji waniliowej.


  • 2 gruszki (obrane i przekrojone na ćwiartki),
  • 1 cm startego imbiru,
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a,
  • 1 Å‚yżka miodu,
  • 1 Å‚yżka cukru brÄ…zowego.

W garnuszku wymieszać masło, cukier brązowy i miód. Dodać gruszki i starty imbir. Całość karmelizować około 10 minut na małym palniku, żeby nic się nie przypaliło.

Przygotowanie ciasta zacząć od połączenia wszystkich składników suchych w jednej misce. W drugiej natomiast połączyć składniki mokre tj. lekko rozbić jajka, aby je napowietrzyć i dodać olej, jogurt i wodę. Po tym przelać składniki mokre do suchych i połączyć całość szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć kawałki gruszki i polać, powstałym przy karmelizacji, syropem. Ciasto piec w temperaturze 180*C przez 30 minut.


Smacznego...



Szarlotka królewska z pianką

Szarotka delikatnie cynamonowa, z nutÄ… wanilii. Polecam przygotować jÄ… z naszych smacznych, polskich jabÅ‚ek ;) Po prostu idealna, chyba nie muszÄ™ nic wiÄ™cej dodawać. 


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mÄ…ki,
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 Å‚yżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
  • 250 g masÅ‚a lub margaryny,
  • 5 żółtek.

Z podanych składników zagnieść ciasto tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem na stolnicy. Dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać całość. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. 1/3 odłożyć do zamrażarki, resztą wylepić formę i podpiec 15 minut w 190 stopniach.

Składniki na masę jabłkową:
  • 7 dużych kwaskowatych jabÅ‚ek,
  • 1 Å‚yżka cukru,
  • 1 Å‚yżeczka cynamonu.

Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach w tarce. Posypać cukrem i cynamonem oraz odstawić na chwilkę, aż puszczą sok. Następnie odcisnąć je na sicie.

Składniki na piankę:
  • 5 biaÅ‚ek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2x40g),
  • ½ szklanki oleju.

Białka zmiksować na sztywną piankę. Następnie, ciągle miksując, partiami dodawać cukry (zwykły i waniliowy) oraz proszek budyniowy. Gdy białka połączą się z dodatkami wlać powolutku olej. Zmiksować tylko do połączenia całości.
·         piankÄ™ należy zacząć przygotowywać jak ciasto bÄ™dzie już podpieczone, żeby nie czekaÅ‚a przed wÅ‚ożeniem do piekarnia.


Podpieczony spód ciasta oprószyć buÅ‚kÄ… tartÄ… (żeby wchÅ‚onęła wilgoć jabÅ‚ek). Na to wyÅ‚ożyć jabÅ‚ka, można dodatkowo oprószyć jeszcze cynamonem. JabÅ‚ka przykryć piankÄ… budyniowÄ…, a na wierzch zetrzeć na tarce (duże oczka) zamrożonÄ… wczeÅ›niej część ciasta. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut. 


Smacznego!



Brownie klasyczne

Klasyczne, mocno czekoladowe, gumiaste i zakalcowate.. niby nie brzmi to zachęcająco, ale chyba BROWNIE uwielbia większość z nas ;) dlatego podsyłam dziś przepis, do zrobienia w 10 minut + jakieś 15 na pieczenie ciasta, więc nie ma z czym zwlekać tylko do dzieła! Moje obsypałam płatkami migdałów, aby było lekko chrupiące.


Składniki:

  • 100 g dobrej jakoÅ›ci gorzkiej czekolady,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 125 g masÅ‚a,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 4 jajka,
  • 50 g mÄ…ki pszennej.

Czekolady posiekać na kawałeczki i umieścić razem z masłem w misce nad gotującą się wodą. Rozpuścić w kąpieli wodnej, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Odstawić do przestygnięcia.
W osobnej misce ubić jajka z cukrem, około 3-5 minut. Tak aby powstała lekka, bielsza masa jajeczna. Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać, a następnie powolutku wlewać rozpuszczoną czekoladę z masłem, mieszając już delikatnie. Tak aby obie masy się połączyły.
Przelać do małej (20x20cm) foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-17 minut w temperaturze 180*C. Po pieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia i najlepiej oprószyć gorzkim kakao.


Smacznego.