Deser, a może śniadanie? Jak kto woli ;) pieczony jogurt grecki przypomina w konsystencji delikatny serniczek, pasują do niego różne owoce i dodatki bakaliowe. Ja, w związku z sezonem na gruszki, wrzuciłam je na dno kokilek w towarzystwie płatków migdałów i imbiru. Fajny, nieskomplikowany przepis na pewno zachęci was do spróbowania.
Na około 3 kokilki
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego,
- 1 jajko "L",
- 3 łyżki miodu lub syropy z agawy,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- pokrojone owoce (u mnie gruszka z imbirem i migdałami).
Pokrojone owoce np. gruszki, brzoskwinie, maliny, truskawki, bakalie np. rodzynki, płatki migdałów, ułożyć na dnie kokilek.
Białko oddzielić od żółtka. Ubić je na sztywną pianę. Jogurt grecki wymieszać z żółtkiem oraz miodem. Masę jogurtową delikatnie połączyć z białkiem. Przelać do kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160*C na 30 minut. Piec do momentu aż całość się zetnie i nabierze lekko złotego koloru. Świetnie smakuje na ciepło jak i schłodzone w lodówce.
Smacznego!
Zdrowe, jesienne i sycące ciasto. Z moimi ulubionymi składnikami czyli gruszką, imbirem i mieszanką musli. Nie pomylcie jej tylko z granolą, która już jest słodzona i pieczona. Musli to po prostu płatki pełnoziarniste owsiane, żytnie, jęczmienne i inne, połączone z suszonymi owocami i ziarnami, bez dodatkowej porcji cukru.
Tortownica 22 cm średnicy.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki musli owocowego (około 200g),
- 1 i 1/2 szklanki mąki razowej pszennej (około 165g),
- 4 łyżki cukru brązowego (około 60 g),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 jajka "L" lub 3 "M",
- 180 g jogurtu naturalnego,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki wody,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej.
- 2 gruszki (obrane i przekrojone na ćwiartki),
- 1 cm startego imbiru,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka cukru brązowego.
W garnuszku wymieszać masło, cukier brązowy i miód. Dodać gruszki i starty imbir. Całość karmelizować około 10 minut na małym palniku, żeby nic się nie przypaliło.
Przygotowanie ciasta zacząć od połączenia wszystkich składników suchych w jednej misce. W drugiej natomiast połączyć składniki mokre tj. lekko rozbić jajka, aby je napowietrzyć i dodać olej, jogurt i wodę. Po tym przelać składniki mokre do suchych i połączyć całość szpatułką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć kawałki gruszki i polać, powstałym przy karmelizacji, syropem. Ciasto piec w temperaturze 180*C przez 30 minut.
Smacznego...
Szarotka delikatnie cynamonowa, z
nutą wanilii. Polecam przygotować ją z naszych smacznych, polskich jabłek ;) Po prostu idealna, chyba nie muszę nic więcej dodawać.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mÄ…ki,
- 2 łyżeczki proszku do
pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru
waniliowego (16g),
- 250 g masła lub margaryny,
- 5 żółtek.
Z podanych składników
zagnieść ciasto tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem na
stolnicy. Dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać całość. Dodać żółtka i
zagnieść ciasto. 1/3 odłożyć do zamrażarki, resztą wylepić formę i podpiec 15
minut w 190 stopniach.
Składniki na masę
jabłkową:
- 7 dużych kwaskowatych
jabłek,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Jabłka obrać i zetrzeć na
dużych oczkach w tarce. Posypać cukrem i cynamonem oraz odstawić na chwilkę, aż
puszczą sok. Następnie odcisnąć je na sicie.
Składniki na piankę:
- 5 białek,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego
(16g),
- 2 opakowania budyniu
waniliowego bez cukru (2x40g),
- ½ szklanki oleju.
Białka zmiksować na
sztywną piankę. Następnie, ciągle miksując, partiami dodawać cukry (zwykły i
waniliowy) oraz proszek budyniowy. Gdy białka połączą się z dodatkami wlać
powolutku olej. Zmiksować tylko do połączenia całości.
·
piankę należy
zacząć przygotowywać jak ciasto będzie już podpieczone, żeby nie czekała przed
włożeniem do piekarnia.
Podpieczony spód ciasta
oprószyć bułką tartą (żeby wchłonęła wilgoć jabłek). Na to wyłożyć jabłka,
można dodatkowo oprószyć jeszcze cynamonem. Jabłka przykryć pianką budyniową, a
na wierzch zetrzeć na tarce (duże oczka) zamrożoną wcześniej część ciasta.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.
Smacznego!