deser
,
Na około 18-20 mini babeczek
Składniki na ciasto:
Przygotowanie:
Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zrobić to w miarę szybko, a następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Składniki na nadzienie:
Przygotowanie:
Jajko ubić z cukrem, aż zjaśnieje. Dosypać orzechy i otręby i dokładnie wymieszać.
Foremkę na mini-babeczki wylepić ciastem i wypełnić nadzieniem z orzechów mniej więcej po łyżeczce. Wstawić do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec około 25-30 minut.
Smacznego!
Babeczki z orzechami - bardzo proste
Pyszne i proste babeczki z orzechowym nadzieniem. Takie malutkie, idealne na jeden kęs, czyli tak jak lubię najbardziej. W domu usłyszałam jedynie na ich temat: "o cholera! ale pyszne!" iii dalej tylko chrupanie orzechów ;) mówi samo za siebie, także polecam ich spróbowanie.
Na około 18-20 mini babeczek
Składniki na ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 80 g zimnego masła,
- 1 łyżka śmietany 18%.
Przygotowanie:
Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zrobić to w miarę szybko, a następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Składniki na nadzienie:
- 1 szkl. posiekanych orzechów,
- 1 jajko,
- 1 łyżka otrąb,
- 2 łyżki brązowego cukru.
Przygotowanie:
Jajko ubić z cukrem, aż zjaśnieje. Dosypać orzechy i otręby i dokładnie wymieszać.
Foremkę na mini-babeczki wylepić ciastem i wypełnić nadzieniem z orzechów mniej więcej po łyżeczce. Wstawić do nagrzanego do 170*C piekarnika i piec około 25-30 minut.
Smacznego!
zaśliniłam sobie łóżko ;-)
OdpowiedzUsuńjakieś to musi być smaczne!