dodatki
,
Ekstrakt waniliowy - homemade
Niezbędny dodatek, który musi być w każdej kuchni pań i panów, którzy uwielbiają słodkości. Można zapomnieć o cukrze waniliNowym, a także zabójczo drogim kupnym ekstrakcie waniliowym. Jedyna różnica między tym domowym, a syntetycznym polega na wydajności. Mniej więcej wygląda to tak, że przy używaniu naturalnego ekstraktu, należy zawsze podwoić jego ilość podaną w przepisie (tj. 1 łyżeczka ekstraktu kupnego = 2 łyżeczki ekstraktu domowego).
- 3-4 laski wanilii,
- 200 ml alkoholu (wódka, rum, brandy).
Przygotować buteleczkę, słoiczek, w którym zmieści się ekstrakt.
Laski wanilii przekroić wzdłuż, nie wydrążając przy tym ziarenek, włożyć do buteleczki (gdy się nie mieszczą, można przeciąć je na pół) i zalać alkoholem. Odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce, niekoniecznie lodówka. Mniej więcej raz na tydzień potrząsnąć buteleczką, ekstrakt można używać już po około miesiącu, ale najlepszy jest jak postoi 2 miesiące i nabierze wszystkich aromatów wanilii.
* gdy zużyjemy już jakąś część ekstraktu, można do niego dolać brakującą część alkoholu i ponownie ostawić, aby się wszytko "przegryzło",
* broń Boże wyrzucać zużyte laseczki wanilii, gdy wydrążymy z nich ziarenka, to łupiny, które zostaną można dołożyć do ekstraktu - im więcej wanilii w środku, tym lepszy efekt.
0 komentarze :