bez mąki ,

Owsiane ciastka z masłem orzechowym - bez mąki

20:42 Ciastolubna 10 Comments

Masło orzechowe nie zagrzało długo miejsca w mojej lodówce.. zostało przerobione na ciasteczka ;)
bez dodatku  mąki pszennej, myślę, że z łatwością można je zrobić w wersji bezglutenowej,  zblendowane płatki owsiane zamienić tylko mąką bezglutenową i gotowe ;)
Także... jeżeli, jak ja, jesteś wielbicielem masła orzechowego, to nawet się nie zastanawiaj tylko mieszaj składniki i zrób ciasteczka, bo na prawdę warto.. myślę, że parę osób może to potwierdzić, że nie da się im oprzeć!


"filiżanka" z angielskiego cup tj. około 220 ml.
Składniki:

  • 1/2 filiżanki płatków owsianych górskich,
  • 1/4 filiżanki brązowego cukru (jeśli nie lubisz słodkiego odejmij z tej porcji 1 łyżkę),
  • 1/2 filiżanki masła orzechowego smooth lub crunchy,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 3-4 łyżki posiekanej czekolady (u mnie mleczna z orzechami),
  • szczypta cynamonu.

Wykonanie:
Płatki owsiane i cukier zblendować na drobny piaseczek. Dodać do tego resztę składników poza czekoladą. Ponownie zblendować. Posiekaną czekoladę wsypać do masy i wymieszać łyżką. 
Z przygotowanego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układając je na papierze do pieczenia, po czym należy je rozpłaszczyć widelcem lub wypukłą stroną łyżki. Piec 12-15 minut w temperaturze 170*C.



Smacznego!





10 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. faktycznie, w rzeczywistości szczególnie są smakowite ;)

      Usuń
  2. Mniam, mniam. Super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie chrupiące orzechowe ciasteczka mogłabym co chwilę piec, najlepsze -owsiane z kawałkami czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sie roskrecasz mozna sie podziewac postow co dzien ?

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają te ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam :D wyszły rewelacyjnie. Omnomnom <3

    OdpowiedzUsuń