bez mąki ,

Pieczony jogurt grecki

11:39 Ciastolubna 5 Comments

Deser, a może śniadanie? Jak kto woli ;) pieczony jogurt grecki przypomina w konsystencji delikatny serniczek, pasują do niego różne owoce i dodatki bakaliowe. Ja, w związku z sezonem na gruszki, wrzuciłam je na dno kokilek w towarzystwie płatków migdałów i imbiru. Fajny, nieskomplikowany przepis na pewno zachęci was do spróbowania.


Na około 3 kokilki
Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 jajko "L",
  • 3 łyżki miodu lub syropy z agawy,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • pokrojone owoce (u mnie gruszka z imbirem i migdałami).

Pokrojone owoce np. gruszki, brzoskwinie, maliny, truskawki, bakalie np. rodzynki, płatki migdałów, ułożyć na dnie kokilek.
Białko oddzielić od żółtka. Ubić je na sztywną pianę. Jogurt grecki wymieszać z żółtkiem oraz miodem.  Masę jogurtową delikatnie połączyć z białkiem. Przelać do kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160*C na 30 minut. Piec do momentu aż całość się zetnie i nabierze lekko złotego koloru. Świetnie smakuje na ciepło jak i schłodzone w lodówce.

Smacznego!





5 komentarzy :

  1. Zapiekałam kiedyś ricottę i to był strzał w dziesiątkę :) Jogurt grecki też muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. i w dodatku smakuje, najprostsza wersja niby-sernika jaką robiłam :)

      Usuń