bez mąki
,
Na około 3 kokilki
Składniki:
Pokrojone owoce np. gruszki, brzoskwinie, maliny, truskawki, bakalie np. rodzynki, płatki migdałów, ułożyć na dnie kokilek.
Białko oddzielić od żółtka. Ubić je na sztywną pianę. Jogurt grecki wymieszać z żółtkiem oraz miodem. Masę jogurtową delikatnie połączyć z białkiem. Przelać do kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160*C na 30 minut. Piec do momentu aż całość się zetnie i nabierze lekko złotego koloru. Świetnie smakuje na ciepło jak i schłodzone w lodówce.
Smacznego!
Pieczony jogurt grecki
Deser, a może śniadanie? Jak kto woli ;) pieczony jogurt grecki przypomina w konsystencji delikatny serniczek, pasują do niego różne owoce i dodatki bakaliowe. Ja, w związku z sezonem na gruszki, wrzuciłam je na dno kokilek w towarzystwie płatków migdałów i imbiru. Fajny, nieskomplikowany przepis na pewno zachęci was do spróbowania.
Na około 3 kokilki
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego,
- 1 jajko "L",
- 3 łyżki miodu lub syropy z agawy,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- pokrojone owoce (u mnie gruszka z imbirem i migdałami).
Pokrojone owoce np. gruszki, brzoskwinie, maliny, truskawki, bakalie np. rodzynki, płatki migdałów, ułożyć na dnie kokilek.
Białko oddzielić od żółtka. Ubić je na sztywną pianę. Jogurt grecki wymieszać z żółtkiem oraz miodem. Masę jogurtową delikatnie połączyć z białkiem. Przelać do kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160*C na 30 minut. Piec do momentu aż całość się zetnie i nabierze lekko złotego koloru. Świetnie smakuje na ciepło jak i schłodzone w lodówce.
Smacznego!
Zapiekałam kiedyś ricottę i to był strzał w dziesiątkę :) Jogurt grecki też muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńoj polecam, a ja spróbuję z ricottą ;)
Usuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńi w dodatku smakuje, najprostsza wersja niby-sernika jaką robiłam :)
Usuńjuż jest na liście "do spróbowania" :)
OdpowiedzUsuń