na słono ,

Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem

15:48 Ciastolubna 3 Comments

Smaczne roladki, na niedzielny obiad, które podane na zimno nadal są pyszne. Ja część zjadłam właśnie w porze obiadowej, a resztę pokrojoną na plastry ułożyłam na rukoli, dorzuciłam pomidorki, polałam całość oliwą i dzięki temu uzyskałam świetną sałatkę.

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 g mrożonego szpinaku,
  • 100 g serka topionego np. gouda,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 plastry sera żółtego,
  • sól, pieprz,
  • jajko i bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Piersi z kurczaka rozkroić na pół (nie do końca), aby powstał duży płat, lekko je rozbić i oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozmrozić szpinak, dodać do niego przeciśnięty czosnek i serek topiony. Odparować całość, aż powstanie gęsty farsz szpinakowy. Doprawić solą do smaku.

Na piersi z kurczaka ułożyć plasterek sera żółtego, na nim farsz ze szpinaku i zawinąć całość w roladkę. Panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto, na rozgrzanym oleju. 
  • Źródło ciepła pod patelnią nie może być za duże, bo w takim wypadku panierka spali się, a pierś z kurczaka jeszcze nie będzie gotowa.

Smacznego!





3 komentarze :

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń