deser ,

Pszenno-żytnie pączki pieczone

17:56 Ciastolubna 0 Comments

Tym razem dzielę się przepisem na to, czym można się oszukać w Tłusty Czwartek. A mianowicie zamiast kalorycznych pączków, proponuję alternatywne, pieczone pszenno-żytnie pączki-bułeczki. Ich kaloryczność (w zależności od nadzienia) to mniej więcej 150 kcla, dlatego bez wyrzutów sumienia można zjeść nawet dwa takie smakołyki.



Składniki:
  • 150 g mąki pszennej (tym 550),
  • 150 gram mąki żytniej (typ 720)*,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 20 g drożdży świeżych lub 8 gram drożdży suchych,
  • 2 jajka „M”,
  • 20 g cukru,
  • 20 g roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego**,
  • Szczypta soli,
  • Nadzienie: konfitura, budyń, ser biały,
  • Wykończenie: lukier lub cukier puder.
Do miski przesiać mąki, na środku zrobić wgłębienie do którego wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem oraz zalać połową mleka, odstawić aby zaczyn wyrósł (około 10 minut). W przypadku drożdży suchych, wmieszać je od razu do mąki, bez przygotowania zaczynu i dalej postępować jak w pierwszym przypadku.
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka, resztę mleka, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli oraz roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto, co zajmie około 8-10 minut.. Będzie ono dość rzadkie, ale nie dosypywać więcej mąki. Aby uformować z niego kulę najlepiej posmarować ręce olejem, dzięki czemu ciasto nie będzie się przyklejać. Przykryć je w misce i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 h (aż podwoi objętość).
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić. Podsypać delikatnie mąką i uformować z niego wałek, pociąć go na około 10 plastrów grubości 1,5 cm.
Z każdego kawałka formować kuleczkę i odstawić ją ponownie do wyrośnięcia, już na blaszce na papierze do pieczenia. Po 30 minutach „pączki” można wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut (aż się zarumienią).
Gdy pączki będą już upieczone, szprycą nałożyć do nich ulubione nadzienie oraz polukrować lub oprószyć pudrem.

* mąką powinna być dostępna w większości piekarni,
** jeśli nie posiadasz ekstraktu waniliowego, możesz użyć paru kropelek aromatu lub pominąć ten składnik.



Smacznego!





0 komentarze :