na słono ,

Pizzerki z łososiem wędzonym i pesto

15:43 Ciastolubna 0 Comments

Jedna z moich ulubionych przekąsek do pracy. Idealne zamiast kanapki, a smakuje tak samo dobrze na ciepło i na zimno. Ale, ale.. takie pizzerki robią także furorę na imprezach ;)


Składniki:

  • 500 g mąki typ 750 (chlebowa),
  • 200 ml + 70 ml ciepłej wody ,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • Pesto zielone, łosoś wędzony (lub ulubione składniki: salami, mozzarella, sprawdzi się też cebulka, papryka, szynka parmeńska, tuńczyk z puszki, oliwki, pieczarki lub kurki).

Przygotowania rozpocząć od zaczynu drożdżowego. Do szklanki wlać 70 ml ciepłej wody (około 35-40 stopni), dodać cukier oraz pokruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aby zaczyn urósł. W tym czasie do większej miski przesiać mąkę i połączyć ją z solą. Na środku mąki zrobić wgłębienie i wlać w nie cały, gotowy zaczyn drożdżowy oraz około 100 ml ciepłej wody. Wymieszać drewnianą łyżką. Po kilkunastu sekundach dodać resztę wody i łyżkę oliwy. Dokładnie zagnieść ciasto (około 10 minut). Gdy będzie już wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na 8-10 kuleczek i uformować z nich placki grubości 0.5 cm, odkładając je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Ponownie ostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 20 minut. Nagrzać piekarnik do 200 st., a w tym czasie, na napuszone już placki, układać ulubione składniki. Ważne, aby nie było ich za dużo, bo ciasto zrobi się gumowe, zamiast puszyste po pieczeniu. Boki placuszków posmarować dodatkowo oliwą i wstawić pizzerki do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 200 st. Piec, aż boki się zezłocą a ciasto widocznie urośnie.


Smacznego!





0 komentarze :