babki ,

Prosty murzynek z budyniem

18:36 Ciastolubna 0 Comments

Pyszne, czekoladowe ciasto. Polecam delektować się nim jeszcze ciepłym, ale jeśli nie ma ciebie ochoty na taką formę, piekąc ciasto można ominąć dodatek budyniu i upiec klasycznego owsiano-bananowego murzynka.


Składniki:

  • 1 szklanka mleka/rzadkiego jogutru/kefiru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 średni, rozgnieciony banan,
  • 1 szklanka płatków owsianych, zblendowanych na mąkę,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem + 350 ml mleka.

Najpierw ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego ostudzenia.

Składniki mokre połączyć w jednej misce, dobrze je mieszając razem (mleko, olej, jajko oraz rozgnieciony banan).
Składniki suche połączyć w drugiej misce (mąkę z płatków owsianych, mąkę pszenną, cukier, sodę i proszek, kakao, cynamon plus szczypta soli).
Mieszankę mokrych składników przelać do miski z suchymi i połączyć całe ciasto za pomocą łyżki.
2/3 gotowej masy przelać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, na to łyżką wyłożyć budyń czekoladowy (będzie potrzebne około 1/2 przygotowanej porcji). Budyń ponownie przykryć warstwą ciasta.
Piec w 180 st. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka.

* ważne, aby budyń, który układany na części ciasta nie dotykał brzegów foremki, bo pod wpływem ciepłą rozleje się na boki.




Smacznego!





0 komentarze :