bez jajek ,

Wegańskie ciasto drożdżowe - kokosowe

16:57 Ciastolubna 3 Comments

Bo kto powiedział, że jak eliminujesz nabiał czy jaja, nie możesz delektować się ciastem drożdżowym. Moje ciasto w wersji bardziej śniadaniowej, tylko z kruszonką. Ale z powodzeniem pod warstwą kruszonki możecie ułożyć ulubione owoce: śliwki, porzeczki, agrest, wiśnie, jabłka... 



Oryginalny przepis.
Składniki na średnią blachę:
  • 600 g mąki pszennej,
  • 450 ml letniego mleka kokosowego (może być inne roślinne),
  • 8 g suchych drożdży,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki spirytusu,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
Kruszonka:
  • 1 łyżka stałego oleju kokosowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej (lub zmielonych wiórek).
Składniki na ciasto umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto (około 5 minut), można też to zrobić ręcznie, wtedy ciasto zagniatać około 10-15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Uformować kulę i przełożyć ciasto do miski. Pod przykryciem odłożyć je na około 1h, do podwojenia objętości.
W między czasie składniki na kruszonkę połączyć w miseczce, do uzyskania piaskowej konsystencji.
Po godzinnym wyrastaniu ciasto przełożyć do formy, a na górze oprószyć je przygotowaną kruszonką. Ponownie przykryć i odstawić na 30 min, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 200*C.
Ciasto piec przez 25-30 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!






3 komentarze :