bez pieczenia ,

Krówka inaczej

23:46 Ciastolubna 0 Comments






Biszkopt składniki:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, później ocet i olej. Przez sito wsypać wymieszane suche składniki, ciągle delikatnie mieszając. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Krem krówka składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 100 g masła lub margaryny

Przygotowanie:
Masło lub margarynę utrzeć na puch i dodawać po łyżce masy kajmakowej. Dalej ucierając, aż do uzyskania gładkiej masy.

Bita śmietana składniki:

  • 1/2l śmietany 36%
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 śmietan-fix'y
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
Śmietanę ubić prawie na sztywno i dodać wymieszane suche składniki. Ubijać do sztywności.

Dodatkowo:
2 paczki krakersów solonych i pół tabliczki startej czekolady (gorzkiej lub deserowej).

Po upieczeniu studzimy biszkopt, a następnie kroimy go na dwie warstwy i przekładamy w następującej kolejności:
biszkopt,
krem kajmakowy,
warstwa krakersów,
krem kajmakowy,
warstwa krakersów,
krem krówka,
biszkopt,
bita śmietana,
starta czekolada.

Smacznego!





0 komentarze :