na słono
,
Zapiekane warzywa
Do faszerowania:
- średniej wielkości pomidory,
- mniejsze papryki,
- małe bakłażany.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, odcinamy górę, aby powstała "czapeczka". Wydrążamy pomidory i bakłażany oraz oczyszczamy papryki z niepotrzebnych pestek itp. Bakłażany posypujemy solą, aby pozbyć się goryczki. Przed faszerowaniem opłukujemy je pod wodą.
Składniki na farsz:
- 14 łyżek ryżu najlepiej Basmati (ilość: jedna łyżka, na jedno warzywo),
- 100 g mięsa mielonego (ilość wg uznania, w zależności od ilości ryżu),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- miąższ z wydrążonych pomidorów,
- pietruszka,
- 1/2 filiżanki bulionu,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Suchy ryż mieszamy z surowym mięsem. Miąższ z pomidorów, cebulę oraz czosnek miksujemy blenderem na jednolitą masę. Mieszamy z ryżem i mięsem, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną pietruszkę. Dolewamy bulion i ponownie mieszamy.
Składniki na sos:
- 2 łyżki dobrej jakości przecieru pomidorowego,
- 2 filiżanki bulionu.
Przygotowanie:
Mieszamy bulion z przecierem, ew. doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, według uznania.
Warzywa faszerujemy tak, aby od góry zostawić około 1,5cm, przykrywamy je "czapeczkami", czyli górną częścią. Układamy je w formie. Zalewamy wszytko sosem pomidorowym.
Początkowo forma musi być przykryta folią aluminiową, na ostatnie 10 minut ściągamy ją.
Wszytko to pieczemy około 1 godziny, w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Smacznego :)
uwielbiam! Nie wiedziałabym, na które warzywko się zdecydować, wszystkie wyglądają niezmiernie apetycznie, szczególnie obok siebie :))
OdpowiedzUsuńfakt, miałam ten sam problem:) choć pomidory były najlepsze, najbardziej soczyste :)
Usuń