na słono
,
Składniki:
* w burito, przy zwijaniu placka, dodałam odrobinę startego sera żółtego.
W meksykańskim stylu, czyli Chili con carne
Chili con carne w wersji dla osób nie lubiących w potrawach kawałeczków cebuli, czosnku, ani papryki :)
Podałam je w dwóch wersjach, jako normalne chili con carne oraz jako burrito.
Składniki:
- 500g mielonego mięsa wołowego,
- 1/2 średniej cebuli,
- 2-3 ząbki czosnku (zależy od wielkości),
- 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 puszki czerwonej fasolki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki chili,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka oregano,
- szczypta pieprzu kolorowego,
- sól do smaku,
- olej do smażenia,
- ewentualnie kostka bulionowa wołowa.
Przygotowanie:
Na dwóch łyżkach oleju podsmażyć wołowinę. Pomidory, czosnek i cebulę wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Gdy mięso będzie podsmażone wlać do niego sos pomidorowy oraz przyprawić oregano, kuminem, chili, szczyptą pieprzu i soli. W takiej postaci dusić danie około 30 minut.
Po tym czasie, jeśli potrawa nie będzie dość wyrazista w smaku, dodać kostkę bulionową rozpuszczoną w 50ml wrzątku. Następnie dodać kukurydzę oraz fasolkę i dusić jeszcze około 15 minut.
Po tym czasie chili con carne gotowe jest do zjedzenia, a najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu, tortilli lub grzaneczek posmarowanych masłem ziołowym.
* w burito, przy zwijaniu placka, dodałam odrobinę startego sera żółtego.
0 komentarze :