dodatki
,
Przepis na podstawie różnych blogów, gdyż nie umiałam zdecydować się na jedną konkretną recepturę.
Składniki:
Lemon curd
U mnie dzisiaj lemon curd, aby jutro wykorzystać go do niedzielnego ciasta :) a to za sprawą tego, że natrafiłam w domu na trzy cytryny, które raczej za parę dni wylądowałyby w śmietniku, bo nikt nie znalazłby dla nich zastosowania.
Uprzedzam przed uzbrojeniem się w cierpliwość przed gotowaniem tego kremu. Stałam nad nim chyba 20 minut, ale może to być spowodowanie tym, że robiłam go na parze ;)
Przepis na podstawie różnych blogów, gdyż nie umiałam zdecydować się na jedną konkretną recepturę.
Składniki:
- 100 g masła,
- 150 g cukru (ja zmieliłam go na cukier puder),
- 2 cytryny wielkości pięści (kobiecej:) bądź 3 mniejsze,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- 1 jajko,
- 2 żółtka.
Przygotowanie:
W większym garnku zagotować wodę. Postawić na nim miskę metalową, bądź specjalny rondelek do gotowania na parze. Masło, cukier, skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z dwóch cytryn. Podgrzewać, aż do uzyskania jednolitej masy. Jajko wraz z dwoma żółtkami lekko rozbełtać i dodawać powolutku do masy, ciągle mieszając. Od tego momentu mieszać krem dość często, aby nie przypalił się, bądź aby nie zrobiły się grudki (nieestetyczne glutki:), aż do momentu uzyskania gęstej masy. Krem następnie można przetrzeć przez sitko lub zmiksować, aby uzyskać jednolitą masę, ja osobiście ominęłam ten punkt. Przelać do słoiczków oraz przechowywać w lodówce około tygodnia.
Chyba zrobię sobie taki przysmak, uwielbiam wszystko, co cytrynowe, a nigdy nie próbowałam jeszcze tego słynnego lemon curd.
OdpowiedzUsuńakuratnie moje lemon curd wyszło bardzo kwaskowato-cytrynowe, ale to chyba zależało od cytryn, jakie użyłam :) choć mi osobiście bardzo smakuje w takiej wersji.
UsuńJa od lemon curd jestem wprost uzależniona!
OdpowiedzUsuńPorywam jeden słoiczek, dobrze?
Pozdrawiam:)
oczywiście :) tylko, że już została mniej niż połowa dużego słoiczka :))
Usuń