bez pieczenia
,
Foremka 28cm, choć polecam mniejszą.
Składniki na masę serową:
Przygotowanie:
Żelatynę zalać wodą, aby napęczniała. Następnie rozpuścić ją w szklance gorącego mleka. Odstawić do ostygnięcia.
W osobnym naczyniu ubić śmietankę, pod koniec dodać cukier oraz sok z 1 cytryny. Gdy śmietanka będzie ubita, należy wmieszać ser. Wszystko to połączyć do uzyskania jednolitej masy, a następnie wlać do tego ostudzone mleko z żelatyną, aby masa się nie zważyła. Znowu połączyć.
Składniki ponadto:
Przygotowanie:
Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami nasączonymi wodą z cytryną. Na to wylać masę serową i wstawić tortownicę do lodówki, aby ser zastygł.
W tym momencie należy przygotować galaretki według instrukcji na opakowaniu. Gdy sernik zastygnie wylać delikatnie ostudzoną galaretkę.
* polecam na sernik poukładać ulubione owoce i dopiero wtedy zalać wszytko galaretką, ja tak nie zrobiłam, ponieważ jak kiedyś wspominałam moi domownicy niestety nie przepadają za owocami w ciastach.
Zimny sernik!
Kolejna wersja jakże popularnego "ciasta-deseru" sernika na zimno. Nie taka słodka, raczej z ciekawym posmakiem cytrynowym :)
Sernik jest smaczny, nawet do porannej kawki.
Foremka 28cm, choć polecam mniejszą.
Składniki na masę serową:
- 400ml śmietanki 30%,
- 6 łyżek cukru(który ja zmieliłam na cukier puder),
- 1 cytryna,
- 1 szklanka gorącego mleka,
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody,
- 500g serka trzykrotnie mielonego, bądź serka z wiaderka.
Przygotowanie:
Żelatynę zalać wodą, aby napęczniała. Następnie rozpuścić ją w szklance gorącego mleka. Odstawić do ostygnięcia.
W osobnym naczyniu ubić śmietankę, pod koniec dodać cukier oraz sok z 1 cytryny. Gdy śmietanka będzie ubita, należy wmieszać ser. Wszystko to połączyć do uzyskania jednolitej masy, a następnie wlać do tego ostudzone mleko z żelatyną, aby masa się nie zważyła. Znowu połączyć.
Składniki ponadto:
- 2 galaretki w ulubionym smaku,
- herbatniki bądź biszkopty,
- 1/2 szklanki wody z sokiem cytryny.
Przygotowanie:
Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami nasączonymi wodą z cytryną. Na to wylać masę serową i wstawić tortownicę do lodówki, aby ser zastygł.
W tym momencie należy przygotować galaretki według instrukcji na opakowaniu. Gdy sernik zastygnie wylać delikatnie ostudzoną galaretkę.
* polecam na sernik poukładać ulubione owoce i dopiero wtedy zalać wszytko galaretką, ja tak nie zrobiłam, ponieważ jak kiedyś wspominałam moi domownicy niestety nie przepadają za owocami w ciastach.
dobry pomysł z odrobiną cytryny ;)
OdpowiedzUsuńserniki na zimno zawsze są pyszne;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki na zimno,ja dodaję ser wiaderkowy z małą zawartością tłuszczu z Lidla,wychodzi super.
OdpowiedzUsuńPiękny jak z cukierni
OdpowiedzUsuń