makarony
,
Składniki:
Przygotowanie:
Szpinak wrzucić na patelnię i podsmażać do czasu, aż się rozmrozi. Następnie odparować wodę.
Dodać przeciśnięte lub starte ząbki czosnku. Posolić i popieprzyć. Całość dusić z 10 minut.
Gdy szpinak będzie już miękki odstawić garnek, aby troszeczkę przestygło.
Po jakiś 15 minutach można dodać jogurt, powolutku aby się nie zważył. A zaraz po tym postawić ponownie na źródło ciepła i podgrzać sos.
Sos szpinakowy do makaronu
Kolejny prosty sos do makaronu. Ja podałam do niego pikantną, grillowaną pierś z kurczaka, która uważam, że świetnie pasowała do szpinaku.
Mało skomplikowane danie, może nie nadające się na bloga, ale osobiście sama wyszukiwałam w necie czy nie będzie klapy z dodaniem do sosu jogurtu, wg. innych tak też miało się stać, a jednak jakąś metodę sobie znalazłam ;)
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (choć polecam świeży),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego (użyłam 2.5% tłuszczu),
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Szpinak wrzucić na patelnię i podsmażać do czasu, aż się rozmrozi. Następnie odparować wodę.
Dodać przeciśnięte lub starte ząbki czosnku. Posolić i popieprzyć. Całość dusić z 10 minut.
Gdy szpinak będzie już miękki odstawić garnek, aby troszeczkę przestygło.
Po jakiś 15 minutach można dodać jogurt, powolutku aby się nie zważył. A zaraz po tym postawić ponownie na źródło ciepła i podgrzać sos.
Jak dla mnie świeży czosnek przeciśnięty przez praskę nad podgrzewającym się na patelni szpinakiem to podstawa tego dania. :) Szczerze też bym myślała, że dodawanie jogurtu jest ryzykowne, ale widać - Tobie się udało! :) Ja zazwyczaj "nabiałowo" dodaję fetę, zaostrza smak. Kiedyś dodałam ricottę ale byłam zawiedziona. :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpyszności!:) mam szpinak w lodówce świeży, więc skorzystam
OdpowiedzUsuńJesli szpinak, to i czosnek :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się:)świetnie danie na zimowe dni.
OdpowiedzUsuńszpinak, o tak!
OdpowiedzUsuńA to makaron z pełnego ziarna? :)
OdpowiedzUsuńu mnie innego nie uraczysz;) no może raz na jakiś czas, do bolognese spaghetti 100% durum.
UsuńMniam, prosimy o częstsze wpisy :D
OdpowiedzUsuń