makarony ,

Sos szpinakowy do makaronu

10:57 Ciastolubna 8 Comments

Kolejny prosty sos do makaronu. Ja podałam do niego pikantną, grillowaną pierś z kurczaka, która uważam, że świetnie pasowała do szpinaku. 
Mało skomplikowane danie, może nie nadające się na bloga, ale osobiście sama wyszukiwałam w necie czy nie będzie klapy z dodaniem do sosu jogurtu, wg. innych tak też miało się stać, a jednak jakąś metodę sobie znalazłam ;)




Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (choć polecam świeży),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego (użyłam 2.5% tłuszczu),
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:
Szpinak wrzucić na patelnię i podsmażać do czasu, aż się rozmrozi. Następnie odparować wodę.
Dodać przeciśnięte lub starte ząbki czosnku. Posolić i popieprzyć. Całość dusić z 10 minut.
Gdy szpinak będzie już miękki odstawić garnek, aby troszeczkę przestygło.
Po jakiś 15 minutach można dodać jogurt, powolutku aby się nie zważył. A zaraz po tym postawić ponownie na źródło ciepła i podgrzać sos. 








8 komentarzy :

  1. Jak dla mnie świeży czosnek przeciśnięty przez praskę nad podgrzewającym się na patelni szpinakiem to podstawa tego dania. :) Szczerze też bym myślała, że dodawanie jogurtu jest ryzykowne, ale widać - Tobie się udało! :) Ja zazwyczaj "nabiałowo" dodaję fetę, zaostrza smak. Kiedyś dodałam ricottę ale byłam zawiedziona. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności!:) mam szpinak w lodówce świeży, więc skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli szpinak, to i czosnek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. podoba mi się:)świetnie danie na zimowe dni.

    OdpowiedzUsuń
  5. A to makaron z pełnego ziarna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie innego nie uraczysz;) no może raz na jakiś czas, do bolognese spaghetti 100% durum.

      Usuń
  6. Mniam, prosimy o częstsze wpisy :D

    OdpowiedzUsuń