bezglutenowe ,

Bezglutenowe brownie, bardzo proste.

11:23 Ciastolubna 7 Comments

Po obejrzeniu filmu "Czekolada" nie zostało mi nic innego, jak tylko zaspokoić swój apetyt na czekoladę. Wybór padł na BROWNIE rozpływające się w ustach, delikatne i puszyste.
Podane z ubitą kremówką, żeby przełamać słodycz ciasta.




Tortownica 20 cm średnica.
Składniki:

  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 50 g migdałów,
  • 3 jajka,
  • dodatkowo: 150 ml kremówki.

Przygotowanie:
Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małej mocy. Migdały zmielić w blenderze, pod koniec dosypać cukier, aby troszkę go rozkruszyć*. Jajka ubić mikserem 2-3 minuty na puszystą masę. Po tym czasie dodać cukier z migdałami, zmielonymi na mączkę oraz kakao i wymieszać. Do masy dolać czekoladę rozpuszczoną oraz ostudzoną.
Dokładnie wymieszać i wylać do formy. Piec w temperaturze 200 stopni około 15-18 minut. Ciasto nie może być upieczone do tzw. suchego patyczka, ponieważ straci swoją lekkość i delikatność.
Gdy ciasto będzie gotowe, ubić kremówkę*** i każdy kawałek ciasta serwować z łyżką śmietanki.

* bądź zamiast zwykłego cukru, użyć drobnego do wypieków,
** moje ciasto wyszło dość niziutkie  dlatego, że piekłam je w tortownicy 24 cm śr., dlatego też zalecam wam użyć mniejszej,
*** kremówka ubita bez cukru, aby nie przesadzić ze słodkościami.




Smacznego!





7 komentarzy :

  1. mmmniaam... takie pyszne wilgotne brownie to by się zjadło :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojejciuu ja koocham brownie z karmelem, a samego nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ej, ale ile jaj?;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko żeby było naprawde bezglutenowe, radzę dać czekoladę Goplanę, ponieważ w innych może być troszkę syropu glukozowo-fruktozowy, który jest zagęszczany glutenem :)

    OdpowiedzUsuń