bezglutenowe
,
Tortownica 20 cm średnica.
Składniki:
Przygotowanie:
Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małej mocy. Migdały zmielić w blenderze, pod koniec dosypać cukier, aby troszkę go rozkruszyć*. Jajka ubić mikserem 2-3 minuty na puszystą masę. Po tym czasie dodać cukier z migdałami, zmielonymi na mączkę oraz kakao i wymieszać. Do masy dolać czekoladę rozpuszczoną oraz ostudzoną.
Dokładnie wymieszać i wylać do formy. Piec w temperaturze 200 stopni około 15-18 minut. Ciasto nie może być upieczone do tzw. suchego patyczka, ponieważ straci swoją lekkość i delikatność.
Gdy ciasto będzie gotowe, ubić kremówkę*** i każdy kawałek ciasta serwować z łyżką śmietanki.
* bądź zamiast zwykłego cukru, użyć drobnego do wypieków,
** moje ciasto wyszło dość niziutkie dlatego, że piekłam je w tortownicy 24 cm śr., dlatego też zalecam wam użyć mniejszej,
*** kremówka ubita bez cukru, aby nie przesadzić ze słodkościami.
Smacznego!
Bezglutenowe brownie, bardzo proste.
Po obejrzeniu filmu "Czekolada" nie zostało mi nic innego, jak tylko zaspokoić swój apetyt na czekoladę. Wybór padł na BROWNIE rozpływające się w ustach, delikatne i puszyste.
Podane z ubitą kremówką, żeby przełamać słodycz ciasta.
Tortownica 20 cm średnica.
Składniki:
- 50 g czekolady mlecznej,
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 1 łyżka kakao,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 50 g migdałów,
- 3 jajka,
- dodatkowo: 150 ml kremówki.
Przygotowanie:
Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małej mocy. Migdały zmielić w blenderze, pod koniec dosypać cukier, aby troszkę go rozkruszyć*. Jajka ubić mikserem 2-3 minuty na puszystą masę. Po tym czasie dodać cukier z migdałami, zmielonymi na mączkę oraz kakao i wymieszać. Do masy dolać czekoladę rozpuszczoną oraz ostudzoną.
Dokładnie wymieszać i wylać do formy. Piec w temperaturze 200 stopni około 15-18 minut. Ciasto nie może być upieczone do tzw. suchego patyczka, ponieważ straci swoją lekkość i delikatność.
Gdy ciasto będzie gotowe, ubić kremówkę*** i każdy kawałek ciasta serwować z łyżką śmietanki.
* bądź zamiast zwykłego cukru, użyć drobnego do wypieków,
** moje ciasto wyszło dość niziutkie dlatego, że piekłam je w tortownicy 24 cm śr., dlatego też zalecam wam użyć mniejszej,
*** kremówka ubita bez cukru, aby nie przesadzić ze słodkościami.
mmmniaam... takie pyszne wilgotne brownie to by się zjadło :D
OdpowiedzUsuńOjejciuu ja koocham brownie z karmelem, a samego nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńej, ale ile jaj?;D
OdpowiedzUsuńo jej zapomniałam, 3 jajka ;-)
UsuńMusiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTylko żeby było naprawde bezglutenowe, radzę dać czekoladę Goplanę, ponieważ w innych może być troszkę syropu glukozowo-fruktozowy, który jest zagęszczany glutenem :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za radę ;)
Usuń