bułki ,

Ekspresowe maślankowe bułeczki

10:41 Ciastolubna 5 Comments

Cieplutkie bułeczki na śniadanie? Proszę bardzo i to bez wychodzenia z domu, w taki ponury majowy dzień.
Zrobione bez większego wysiłku, ale przecież o to chodzi w ekspresowej kuchni Nigelli, która była inspiracją do dzisiejszego śniadania.  
Polecam podać je z miodem i twarożkiem albo z samym masłem, do tego kakao i nie wychodzimy z łóżka do... do bardzo późnej pory ;-)

Idealny przykład na to co można robić zamiast siedzieć nad pracą licencjacką ;-)


Na około 10-12 sztuk
Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 3 łyżki płatków owsianych, 
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 ml maślanki,
  • 75 g masła lub margaryny,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:
W misce połączyć przesianą mąkę, proszek, sodę, cukier oraz płatki. Do tego dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je z mąką (jak na kruszonkę). Po tym dodać maślankę i wyrobić ciasto, ale tylko do połączenia składników. Najlepiej przełożyć je na stolnicę/blat (ciasto podsypywałam płatkami owsianymi górskimi, zamiast mąką).
Z ciasta uformować prostokąt o grubości  około 3 cm i przeciąć na 10-12 prostokątów (można również z ciasta wyciąć okrągłe bułeczki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki). Każdą bułeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec 12 minut w temperaturze 220 stopni (piekłam je w halogen oven i niestety, ale po 10 minutach musiałam je przewrócić, gdyż były nie dopieczone od dołu), po tym czasie bułeczki powinny być koloru złoto-brązowego, chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku (jeśli są upieczone to wydają się leciutki, dlatego warto spróbować podnieść jedną bułeczkę, przed wyciągnięciem całej partii z piekarnika).




Smacznego!





5 komentarzy :

  1. To masełko , mniam :) Fajne zdjęcia i blog również, dlatego wybrałam go do zabawy blogowej - 11 pytań :) Więcej szczegółów u mnie na blogu, ostatni post: http://kulinarnewyskoki.blogspot.com Zapraszam, Meg! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wyglądają i na pewno są dobre
    Zapiszę sobie przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie podobają mi się takie bułeczki :0

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny przepis! bułki przepyszne a proporcje wręcz idealne! (ciasto nie lepi się do rąk) no i szybkość...rach ciach i gotowe w kilkanaście minut :)

    OdpowiedzUsuń