bułki
,
Na około 10-12 sztuk
Składniki:
Przygotowanie:
W misce połączyć przesianą mąkę, proszek, sodę, cukier oraz płatki. Do tego dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je z mąką (jak na kruszonkę). Po tym dodać maślankę i wyrobić ciasto, ale tylko do połączenia składników. Najlepiej przełożyć je na stolnicę/blat (ciasto podsypywałam płatkami owsianymi górskimi, zamiast mąką).
Z ciasta uformować prostokąt o grubości około 3 cm i przeciąć na 10-12 prostokątów (można również z ciasta wyciąć okrągłe bułeczki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki). Każdą bułeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec 12 minut w temperaturze 220 stopni (piekłam je w halogen oven i niestety, ale po 10 minutach musiałam je przewrócić, gdyż były nie dopieczone od dołu), po tym czasie bułeczki powinny być koloru złoto-brązowego, chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku (jeśli są upieczone to wydają się leciutki, dlatego warto spróbować podnieść jedną bułeczkę, przed wyciągnięciem całej partii z piekarnika).
Smacznego!
Ekspresowe maślankowe bułeczki
Cieplutkie bułeczki na śniadanie? Proszę bardzo i to bez wychodzenia z domu, w taki ponury majowy dzień.
Zrobione bez większego wysiłku, ale przecież o to chodzi w ekspresowej kuchni Nigelli, która była inspiracją do dzisiejszego śniadania.
Polecam podać je z miodem i twarożkiem albo z samym masłem, do tego kakao i nie wychodzimy z łóżka do... do bardzo późnej pory ;-)
Idealny przykład na to co można robić zamiast siedzieć nad pracą licencjacką ;-)Na około 10-12 sztuk
Składniki:
- 500 g mąki,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 ml maślanki,
- 75 g masła lub margaryny,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
W misce połączyć przesianą mąkę, proszek, sodę, cukier oraz płatki. Do tego dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je z mąką (jak na kruszonkę). Po tym dodać maślankę i wyrobić ciasto, ale tylko do połączenia składników. Najlepiej przełożyć je na stolnicę/blat (ciasto podsypywałam płatkami owsianymi górskimi, zamiast mąką).
Z ciasta uformować prostokąt o grubości około 3 cm i przeciąć na 10-12 prostokątów (można również z ciasta wyciąć okrągłe bułeczki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki). Każdą bułeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec 12 minut w temperaturze 220 stopni (piekłam je w halogen oven i niestety, ale po 10 minutach musiałam je przewrócić, gdyż były nie dopieczone od dołu), po tym czasie bułeczki powinny być koloru złoto-brązowego, chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku (jeśli są upieczone to wydają się leciutki, dlatego warto spróbować podnieść jedną bułeczkę, przed wyciągnięciem całej partii z piekarnika).
Smacznego!
Szybko i smacznie ;D
OdpowiedzUsuńTo masełko , mniam :) Fajne zdjęcia i blog również, dlatego wybrałam go do zabawy blogowej - 11 pytań :) Więcej szczegółów u mnie na blogu, ostatni post: http://kulinarnewyskoki.blogspot.com Zapraszam, Meg! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają i na pewno są dobre
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie przepis:)
zdecydowanie podobają mi się takie bułeczki :0
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis! bułki przepyszne a proporcje wręcz idealne! (ciasto nie lepi się do rąk) no i szybkość...rach ciach i gotowe w kilkanaście minut :)
OdpowiedzUsuń