na słodko
,
Przepis zaczerpnięty z książki "Kuchnia rodzinna" Weltbild
Składniki na spód:
Składniki wymieszać i wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Składniki na masę serową:
Twaróg, śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę oraz mleko i wymieszać, do połączenia składników.
Masę przelać ostrożnie na wysypany w tortownicy spód.
Piec w 170*C około 1 godziny, aż do ścięcia sernika na środku.
Studzić w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce. Najlepiej podać go na drugi dzień, po nocy spędzonej w chłodnym miejscu.
*jeżeli zbyt się będzie przypiekał wystarczy nakryć go folią aluminiową.
Smacznego.
Sernik z kwaśną śmietaną
Kremowy sernik.. kto takiego nie lubi? Chyba nikt... ;) Smaczny, lekko kwaskowaty, przez dodatek śmietany. Nie opada, co dla mnie przemawia na korzyść jego częstszego pieczenia! Przepis czekał z publikacją, bo został zapomniany, a gdy już na niego wpadłam w czeluściach mojego folderu ze zdjęciami.. sama straciłam swoją czasoprzestrzeń i tak oto na przepis kazałam czekać chyba 2 tygodnie. Gdzie się podział mój czas, kto mi odpowie?! to chyba wina wiosny w powietrzu <3
Przepis zaczerpnięty z książki "Kuchnia rodzinna" Weltbild
Składniki na spód:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
Składniki wymieszać i wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).
Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu,
- 200 g śmietany 18%,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 4 jajka,
- 100 g cukry,
- 40 g mąki pszennej (ale można zastąpić budyniem waniliowym),
- 50 ml mleka (można pominąć).
Twaróg, śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę oraz mleko i wymieszać, do połączenia składników.
Masę przelać ostrożnie na wysypany w tortownicy spód.
Piec w 170*C około 1 godziny, aż do ścięcia sernika na środku.
Studzić w piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce. Najlepiej podać go na drugi dzień, po nocy spędzonej w chłodnym miejscu.
*jeżeli zbyt się będzie przypiekał wystarczy nakryć go folią aluminiową.
Smacznego.
zjadłabym taki serniczek:)
OdpowiedzUsuńWitaj! Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko! :)
OdpowiedzUsuńnie mam i skorzystam w najbliższym wolnym czasie ;)
Usuń