bezglutenowe ,

Deser bezglutenowy jaglano - kokosowy (jak budyń)

03:07 Ciastolubna 4 Comments

Moje pierwsze truskawki w tym sezonie mają godnego towarzysza, czyli mój ulubiony, deser jaglano kokosowy. Nie dość, że mam nowy sposób na podjadanie kaszy, to przy tym wykorzystuje mleczko kokosowe, na które jak do tej pory pomysłu nie było. 


2-3 małe porcje
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
200 ml mleka kokosowego,
1/2 szklanki wody,
1 łyżka cukru brązowego,
szczypta soli,
truskawki.

Kaszę jaglaną zmielić w młynku (najlepiej takim zwykłym do kawy). Do garnuszka wlać mleko kokosowe, wodę, dodać zmieloną kaszkę, cukier i szczyptę soli. Zagotować na większym ogniu, a później zmniejszyć płomień i gotować całość tak jak budyń, przez około 10 minut, mieszając co chwilkę, żeby się nie przypalił. Gdy uzyska odpowiednią konsystencję zdjąć z ognia i odstawić na chwilkę pod przykryciem.
Truskawki pokroić lub zmiksować na mus. Budyń przełożyć do salaterek i dodać trochę owoców lub  musu. Podawać niezwłocznie, bo deser jest przepyszny :-)


Smacznego!






4 komentarze :

  1. Kasza jaglana, truskawki i mleczko kokosowe? Poproszę taki deser nawet na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie go kończę, bo nie przewidziałam, że kasza jaglana jest przecież tak sycąca ;d

      Usuń
  2. A można coś użyć w zamian zamiast mleczka kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć jakiegokolwiek mleka, jak np. krowiego, sojowego, ryżowego :)

      Usuń