bezglutenowe ,

Domowy majonez w mniej niż 2 minuty

06:30 Ciastolubna 2 Comments

Nie bez powodu mówi się, że domowe smakuje lepiej. Podobnie jest w przypadku majonezu.
Jedyne co potrzebujecie do jego zrobienia, oczywiście poza składnikami, to blender ręczny oraz wąski, wysoki słoik lub pojemnik.


Porcja około 250 ml.
Składniki:
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 200 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron.
Skorupkę jajka sparzyć wrzątkiem (umieścić je w miseczce z gorącą wodą na 10 sekund, a następnie oblać je zimną wodą).
Jajko wbić do wysokiego pojemnika, dodać cukier i sól, musztardę oraz sok z cytryny. W naczyniu umieścić blender i delikatnie zmiksować całość, używając funkcji "puls" około 5 razy.

Następnie dolewając olej delikatnym strumieniem miksować całość, przesuwając blender góra-dół. Po około 1 minucie majonez powinien być gęsty i kremowy.

Domowy majonez można przechowywać do około 2 tygodni.






2 komentarze :

  1. A co jesli blendera recznego nie posiadam? Mam blender ten dzbanek (:D) albo hmm mikser? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć miksera, ale tylko z jednym mieszadełkiem :P myślę, że blender kielichowy też dałby radę, ale na pewno lepiej użyć miksera w takim wypadku :)

      Usuń