bez jajek ,

Jabłka pod kruszonką

19:46 Ciastolubna 3 Comments

Ogłaszam przerwę wakacyjną, która właściwie to trwa od 25 lipca ;) Także wracam pod koniec sierpnia.. a póki co zostawiam wam przepis na pyszne owoce pod kruszonka, które uwielbiam i są moją alternatywą dla bardziej pracochłonnej szarlotki.. 


Składniki:

  • 4 jabłka (można użyć 2 jabłka + 2 brzoskwinie jak u mnie),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta cynamonu,
Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g płatków owsianych,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • garstka ulubionych orzechów,
  • szczypta soli.

Owoce umyć, obrać i pokroić w cząstki (tak około 1-1,5 cm kostki). Wrzucić je do naczynia żaroodpornego, oprószyć mąką ziemniaczaną, cukrem i cynamonem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Składniki na kruszonkę włożyć do pojemnika blendera i zmiksować, do momentu gdy składniki połączą się, ale nadal będzie to forma sypkiego ciasta (kruszonkę można wyrobić ręcznie, rozcierając masło palcami razem z resztą składników - jedynie orzechy i płatki należy wcześniej zmielić).
Owoce pokryć dokładnie kruszonką, oprószyć szczyptą cynamonu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 25-30 minut, do momentu aż jabłka zmiękną.
Najlepiej podać na ciepło wraz z gałką lodów waniliowych lub polane sosem, choć sam deser smakuje wyśmienicie.

Smacznego!







3 komentarze :