bezglutenowe ,

Lukier królewski

12:45 Ciastolubna 0 Comments

Przepis przydatny przed Bożym Narodzeniem. Ja ciągle pracuje nad techniką ozdabiania ciasteczek, ale jak wiadomo praktyka czyni mistrza, a święta są idealnym czasem na szkolenie się w tym temacie :)


Składniki:

  • 1 białko (około 34 g),
  • 150 g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • ewentualnie barwniki spożywcze.

W miseczce roztrzepać lekko białko i dodać do niego sok z cytryny i porcjami cukier puder. Wymieszać aż do połączenia składników i uzyskania gładkiego lukru.


  • lukier można zabarwiać na dowolne kolory, ale wtedy należy pamiętać żeby dodać do niego łyżeczkę lub dwie cukru pudru, dla zachowania odpowiedniej konsystencji,
  • dekorowanie najlepiej wykonywać dość gęstym lukrem, a wypełnienie rzadszym, a żeby go uzyskać wystarczy dolać kilka kropel wody - tak pracujemy nad konsystencją albo woda, albo więcej cukru pudru.





0 komentarze :