makarony ,

Makaron tagliatelle z warzywami i klopsikami

15:11 Ciastolubna 3 Comments

Przepis dzięki któremu udało mi się zdobyć drugie miejsce w konkursie z produktami firmy GreenSpoon. Było warto.. przede wszystkim dlatego, ze zajadałam się przepysznymi klopsami w słoneczniku, a to wszytko w towarzystwie warzyw. 


Na 4 porcje.
Składniki na sos:
  • 1 bakłażan,
  • 2 cukinie,
  • 2 papryki żółta i czerwona,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz.
Bakłażana pokroić kostkę, przełożyć na sito i oprószyć solą. Po 15 minutach opłukać go wodą, żeby zmyć nadmiar soli. W tym czasie przygotować cukinię i paprykę, czyli pokroić warzywa na półplasterki lub kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić bakłażana oraz cukinię. Po chwili, gdy warzywa zmiękną dodać ząbek czosnku oraz paprykę. Ponownie podsmażyć całość. Przecier rozmieszać w 1/3 szklanki wrzątku. Przelać go do warzyw i delikatnie wymieszać całość. Doprawić solą oraz pieprzem  odstawić z ognia, aby całość się nie rozgotowała.

Składniki na klopsiki:
  • 300 g chudego mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • sól, pieprz,
  • pestki słonecznika i mąka do obtoczenia klopsików,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.
W miseczce połączyć mięso, jajko, bułkę tartą i płatki owsiane. Masę doprawić musztardą, solą, pieprzem i dodać olej rzepakowy. Dokładnie wyrobić masę i formować z niej niewielkie klopsiki. Obtaczać je w pestkach słonecznika i mące. Klopsiki podsmażyć na kilku łyżkach oleju, uważając aby nie spaliły się na zewnątrz, a były surowe w środku.

Ugotować makaron, a gdy będzie gotowy przełożyć porcję na talerz, na nim ułożyć warzywa w sosie pomidorowym i kilka klopsików. Całość posypać podprażonymi pestkami słonecznika i omaścić olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Nagrody, które zdobyłam: olej tłoczony na zimno, makarony i przyprawa.
Smacznego!





3 komentarze :