na słono ,

Zapiekane warzywa

11:59 Ciastolubna 2 Comments





Do faszerowania:

  • średniej wielkości pomidory,
  • mniejsze papryki,
  • małe bakłażany.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, odcinamy górę, aby powstała "czapeczka". Wydrążamy pomidory i bakłażany oraz oczyszczamy papryki z niepotrzebnych pestek itp. Bakłażany posypujemy solą, aby pozbyć się goryczki. Przed faszerowaniem opłukujemy je pod wodą.
 
Składniki na farsz:

  • 14 łyżek ryżu najlepiej Basmati (ilość: jedna łyżka, na jedno warzywo),
  • 100 g mięsa mielonego (ilość wg uznania, w zależności od ilości ryżu),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • miąższ z wydrążonych pomidorów,
  • pietruszka,
  • 1/2 filiżanki bulionu,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:
Suchy ryż mieszamy z surowym mięsem. Miąższ z pomidorów, cebulę oraz czosnek miksujemy blenderem na jednolitą masę. Mieszamy z ryżem i mięsem, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną pietruszkę. Dolewamy bulion i ponownie mieszamy.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki dobrej jakości przecieru pomidorowego,
  • 2 filiżanki bulionu.
Przygotowanie:
Mieszamy bulion z przecierem, ew. doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, według uznania.




Warzywa faszerujemy tak, aby od góry zostawić około 1,5cm, przykrywamy je "czapeczkami", czyli górną częścią. Układamy je w formie. Zalewamy wszytko sosem pomidorowym.
Początkowo forma musi być przykryta folią aluminiową, na ostatnie 10 minut ściągamy ją.
Wszytko to pieczemy około 1 godziny, w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Smacznego :)







2 komentarze :

  1. uwielbiam! Nie wiedziałabym, na które warzywko się zdecydować, wszystkie wyglądają niezmiernie apetycznie, szczególnie obok siebie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt, miałam ten sam problem:) choć pomidory były najlepsze, najbardziej soczyste :)

      Usuń