na słodko ,

Szybka tarta z bezą i lemon curd.

12:14 Ciastolubna 7 Comments

No i nastała niedziela i czas na wykorzystanie kremu cytrynowego. Cały czas oglądałam przepisy na tarty z bezą i owocami, a niestety domownicy ciasta z owocami omijają szerokim łukiem, więc postanowiłam wykorzystać do tego lemon curd, co z tego wyszło? Kwaskowate ciasto, na słodkim spodzie z duużą bezą :)) pyszne.
Wersja dla leniuchów, ze spodem z herbatników.




Foremka 24cm.

Składniki na spód:

  • 200g herbatników,
  • 100g masła.

Przygotowanie:
Masło rozpuścić, herbatniki rozkruszyć bądź zmielić blenderem. Połączyć całość i wyłożyć tortownicę, razem z brzegami. Wstawić na około pół godziny do lodówki.

Składniki na bezę:

  • 4 białka jaj,
  • 150g cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30ml wody mineralnej.

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem wody, gdy będą już gotowe dosypywać powoli cukier puder nadal miksując. Na koniec przesiać do białek mąkę i wmieszać delikatnie łyżką do całości.

Dodatkowo:
lemon curd. Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Na gotowy spód ciasteczkowy nałożyć warstwę lemon curd, wedle uznania, ja miałam warstwę na 0.5cm.
Na to ułożyć bezę, wyrównać i wstawić całość do piekarnika, na około 15-20 minut, aż do zbrązowienia bezy w temperaturze 180°C.





Ciasto po upieczeniu należy schłodzić w lodówce, około 3-5 godzin. Ja niestety byłam tak ciekawa smaku, że po upieczeniu odkroiłam kawałek i całe lemon curd rozlało się w foremce :) także nie polecam kroić go na cie
Zdjęcia pokazują ciacho po całej nocy spędzonej w lodówce.






7 komentarzy :

  1. Jeszcze nie robiłam lemon curd, a kusi niesamowicie. Pysznie Ci wyszło :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w poprzednim poście jest przepis na lemon curd, także polecam :) a później kilkanaście minut wystarczy, żeby przerobić go na taką tartę.

      Usuń
  2. Tarta wygląda cudnie , muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń