drożdżowe ,

Drożdżowa rozeta z lemon curd.

20:18 Ciastolubna 4 Comments

Musiałam wykorzystać resztę zrobionego lemon curd, więc padło na drożdżówkę, na którą zresztą miałam ochotę.
Idealna na śniadanie z kubkiem mleka, na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty. Nie jest słodka, ani mocno cytrynowa, chyba przez dość cienka warstwę lemon curd. Myślę, że to wyszło jej na dobre ;)
Inspirowałam się przepisem z Moich wypieków



Na formę 22cm.

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej (użyłam tortowej),
  • 4 łyżki cukru,
  • 9 g drożdży suchych, bądź 18 g świeżych,
  • 55 g masła,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy (1 i 1/2 łyżeczki).

Przygotowanie:
Mleko podgrzać wraz z masłem, aby było bardzo gorące, lecz nie zagotować go. Następnie ostudzić i dodać wanilię (ja dodałam jeden pojemniczek wanilii w proszku, który przywiozłam sobie z wakacji w Grecji).
Dwie szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce. Do całości dolewać mleko z masłem i powoli wyrabiać. Następnie dodać po jednym jajku, nadal mieszając-wyrabiając ciasto. 
Ja osobiście początkowo mieszałam wszytko łyżką, a później wyrabiałam ciasto rekami. 
Dodać do całości prawie całą pozostałą mąkę (około 1/2 szklaki) wyrabiając nadal, przełożyć na stolnicę oprószoną resztą mąki. 
Ogólnie ciasto początkowo bardzo się klei, ale nie ma co się zrażać, bo po chwili ładnie odchodzi od ręki.
Gdy zostanie już wyrobione, do takiej elastycznej i zwartej formy, należy przełożyć je do miski i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić sobie na dwie części (dla wygody) i rozwałkować, na stolnicy, w formie prostokąta o grubości około 1/2 cm. Przeciąć go wszerz na 10 cm paski. Posmarować je lemon curd i zawijać w ruloniki.
Rulony układać z 1 cm odstępami od siebie w formie nasmarowanej masłem, bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Całość posmarować mlekiem, bądź roztrzepanym jajkiem i obsypać cukrem.
Piec w temperaturze 180ºC, około 30minut. Po tym dać mu jakieś 20-30 minut, a następnie zajadać się :)




*ciasto można polukrować, bądź tak jak ja oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!





4 komentarze :

  1. oj ale pyszniusio to wygląda ! pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fantastyczne, śliczne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i było przepyszne! dla lubiących smak cytryny w cieście oczywiście.

      Usuń