biszkopty
,
Na tortownicę 22 cm.
Składniki na biszkopt:
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Do białek dodać około 2 łyżki zimnej wody i zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier oraz po jednym żółtku nadal miksując. Po tym przesiać połączone wcześniej mąki i wmieszać je do ciasta. Wylać masę to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko na spodzie, boki zostawić bez papieru i nie smarowane masłem itp.
Biszkopt piec około 30-40 minut w temperaturze 165-170°C. Po tym czasie wyciągnąć tortownicę i zrzucić ją na np. dywanik z około 60cm i ponownie wstawić do uchylonego pieca w celu ostygnięcia ciasta.
Niezawodny biszkopt.
Chyba już wszystkim dobrze znany biszkopt rzucany ze strony Moje wypieki
Ja zwiększyłam tylko troszkę proporcje, ale i tak ciasto wyszło idealnie.
Polecam serdecznie, puszysty, wilgotny i długo zachowujący świeżość biszkopt.
Na tortownicę 22 cm.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- 2/5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody.
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Do białek dodać około 2 łyżki zimnej wody i zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier oraz po jednym żółtku nadal miksując. Po tym przesiać połączone wcześniej mąki i wmieszać je do ciasta. Wylać masę to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko na spodzie, boki zostawić bez papieru i nie smarowane masłem itp.
Biszkopt piec około 30-40 minut w temperaturze 165-170°C. Po tym czasie wyciągnąć tortownicę i zrzucić ją na np. dywanik z około 60cm i ponownie wstawić do uchylonego pieca w celu ostygnięcia ciasta.
O rety! odkrój dla mnie kawałek! proszę:) na rano do kawy:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!