makarony
,
Na duże naczynie żaroodporne.
Składniki na zapiekankę:
Przygotowanie:
Makaron gotować około 5-7 minut w osolonej wodzie (licząc od czasu wrzenia). Aby był podgotowany, nie za twardy, ale także nie do końca al dente. Różyczki brokuła blanszować około 2 minut. Mięso mielone podsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Składniki na sos:
Przygotowanie:
Wszytko połączyć w miseczce oraz doprawić do smaku. Ja osobiście używam shakera, bo jest szybciej i wygodniej połączyć składniki :)
Przygotowanie zapiekanki:
Formę należy wysmarować masłem. Połowę makaronu wysypać do naczynia, na nim ułożyć mięso mielone, brokuły oraz połowę sera żółtego. Na to ułożyć resztę makaronu i zalać wszytko równomiernie sosem śmietanowym. Górę obsypać serem żółtym, na tym ułożyć plasterki serka pleśniowego oraz boczku.
Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180°C. Ja na ostatnie 5 minut ustawiłam program "grill", aby przypiec zapiekankę od góry.
Smacznego :)
Mięsna zapiekanka z kokardkami.
Szybka zapiekanka, obiadowa lub kolacyjna. Pierwsza która zasmakowała domownikom, bez narzekań i zbędnej gadki prosili o dokładkę :)
Na duże naczynie żaroodporne.
Składniki na zapiekankę:
- 300 g makaronu kokardek lub piórek (ja miałam mix),
- 150 g brokuła, pokrojonego na różyczki,
- 250 g mięsa mielonego (rodzaj do wyboru),
- około 10 plasterków boczku,
- około 10 plasterków serka brie,
- 200 g sera żółtego,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, papryka słodka.
Przygotowanie:
Makaron gotować około 5-7 minut w osolonej wodzie (licząc od czasu wrzenia). Aby był podgotowany, nie za twardy, ale także nie do końca al dente. Różyczki brokuła blanszować około 2 minut. Mięso mielone podsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Składniki na sos:
- 300 ml śmietany 18%,
- 150 ml wody,
- 1 większe lub 2 małe jajka,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Wszytko połączyć w miseczce oraz doprawić do smaku. Ja osobiście używam shakera, bo jest szybciej i wygodniej połączyć składniki :)
Przygotowanie zapiekanki:
Formę należy wysmarować masłem. Połowę makaronu wysypać do naczynia, na nim ułożyć mięso mielone, brokuły oraz połowę sera żółtego. Na to ułożyć resztę makaronu i zalać wszytko równomiernie sosem śmietanowym. Górę obsypać serem żółtym, na tym ułożyć plasterki serka pleśniowego oraz boczku.
Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180°C. Ja na ostatnie 5 minut ustawiłam program "grill", aby przypiec zapiekankę od góry.
Smacznego :)
świetny pomysł na przykrycie , wykorzystam w swojej wersji ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com