bez jajek ,

Frozen yogurt

17:08 Ciastolubna 1 Comments

Ten przepis to raczej forma inspiracji dla każdego, ponieważ dodatki w tym przypadku mogą być dowolnie wybrane... ulubione owoce albo ich mieszanka lub sam, naturalny jogurt, na przykład polany sosem. Ja postawiłam na kombinacje brzoskwinia-banan oraz sama borówka, ale ta druga wersja wymagała dosłodzenia.
 Jednym zdaniem przyjemna i bardzo prosta wersja ochładzającego deseru, która mi osobiście przypadła do gustu tym, że sama decydowałam o ilości cukru i innych kalorycznych dodatków (typu śmietanka 30% ;).


Składniki:
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ulubione owoce (u mnie banany, brzoskwinie i borówki).
Przygotowanie:
Schłodzony jogurt przełożyć do wyższego pojemniczka i dokładnie zmiksować z sokiem z cytryny, aż powstaną w nim bąbelki powietrza, czyli po prostu go napowietrzyć ;) Włożyć do zamrażarki na około 20-30 minut i ponownie zmiksować, zamrażać przez kolejne 15 minut. W między czasie przygotować puree z owoców, zblendować wybrane owoce i ewentualnie je dosłodzić (raczej wymagają tego borówki). Wyciągnąć jogurt z zamrażarki i połączyć go, w proporcach według uznania, z owocowym puree. Dokładnie zmiksować i zamrażać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, co jakieś 20-30 minut miksując. U mnie trwało to około 3h.

*Jeżeli jogurt zamrozi się tak, że nie będzie można go nałożyć, to wystarczy włożyć go na 15 minut do lodówki.
*Ważne jest miksowanie jogurtu co jakiś czas, aby zlikwidować lub chociaż zminimalizować powstanie kryształków lodu.





1 komentarz :

  1. na pewno wykorzystam pomysł przy takiej pogodzie :)

    OdpowiedzUsuń