bez jajek ,

Muffiny z płatków owsianych (bez mąki i jaj)

16:37 Ciastolubna 12 Comments

Pomysł na mega zdrowe i syte śniadanie ;-) które osobiście podjadałam cały dzień. W oryginale miały więcej cukru oraz jajka, ale ja zastąpiłam je puree z banana, które świetnie się sprawdziło i nadało babeczkom dodatkowy zapach i smak, a także wilgoć. Dzięki nim nie są zapychające, a wręcz chce się sięgnąć po kolejną.

Moje babeczki powstały częściowo w tradycyjnym rozmiarze, a także jako "mini muffiny".
Porcja na 12 muffinów.
Składniki:

  • 2 1/2 szklani płatków górskich owsianych (u mnie pół na pół owsiane z żytnimi),
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 1 średni banan (zblendowany na puree),
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie jabłko, truskawki, borówki.

Przygotowanie:
Płatki umieścić w malakserze i zblendować. Następnie dodać do nich puree z banana, jogurt, cukier i olej i ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Foremkę na muffiny napełniać do 2/3 wysokości, na górze można ułożyć po parę sztuk lub kawałków owoców. Piec około 30 minut w temperaturze 190*C.

Smacznego!






12 komentarzy :

  1. Mniam, pyszne muszą być te muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem ci, że pyszne to mało powiedziane :D spodziewałam się czegoś gorszego w smaku ;)

      Usuń
  2. muffiny samo zdrowie :) i w dodatku pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak ;-) w dodatku cukier można zastąpić łyżeczką miodu, bo banany i tak dają dużo słodyczy!

      Usuń
  3. fajne muffiny, uwielbiam wszelkie owsiane wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odpowiednie dla kogoś, kogo nie da się przekonać do owsianki ;)

      Usuń
  4. Będę dziś próbować ten przepis i czekam na więcej przepisów z użyciem płatków owsianych zamiast mąki :)
    Bardzo fajnie, że trafiłam na ten blog :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sprawdź jeszcze ciasteczka owsiane z masłem orzechowym :)

      Usuń
  5. A płatki owsiane trzeba blendować? Nie lepsze byłoby po prostu wymieszanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jestem pewna wtedy konsystencji ciasta, a jak są zblendowane to zastępują mąkę, więc wszytko gra ;)

      Usuń