dodatki
,
Składniki na pierogi leniwe:
Twarożek pognieść widelcem, aby pozbyć się większych grudek. Dodać do niego mąkę, cukier i jajko i zagnieść ciasto. Uformować z niego wałeczek, podsypując stolnicę mąką. Wałeczek pokroić na 1,5 cm kawałki. Przygotowane pierogi wrzucać na wrzątek z odrobiną soli i cukru. Gotować je 2-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Składniki na sos:
Wodę zagotować z cukrem i zostawić wrzącą, aby zredukować jej objętość o około 1/2. Trwa to mniej więcej 5-10 minut. W między czasie zagotować mleko z łyżką masła. Gdy z wody z cukrem zrobi się "syrop" dodać go do mleka. W 2 łyżkach pozostałego mleka rozrobić proszek budyniowy i następnie dodać go do mleka z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
*polecam podawać posypane cynamonem,
*zamiast sosu można podać pierogi z masełkiem z bułką tartą.
Smacznego!
Leniwe pierogi na leniwy dzień
Kolejny prosty przepis, z tych które robi się w 10 minut, a smakuje wyśmienicie.
W taką pogodę po prostu nie chce siedzieć się godzinami w kuchni, dlatego pierogi leniwe dla mnie były najlepszym rozwiązaniem na obiad ;)
- 400 g twarogu chudego,
- 1 1/2 szklanki mąki + odrobina do podsypania stolnicy,
- 1 jajko,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g).
Twarożek pognieść widelcem, aby pozbyć się większych grudek. Dodać do niego mąkę, cukier i jajko i zagnieść ciasto. Uformować z niego wałeczek, podsypując stolnicę mąką. Wałeczek pokroić na 1,5 cm kawałki. Przygotowane pierogi wrzucać na wrzątek z odrobiną soli i cukru. Gotować je 2-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Składniki na sos:
- 2 szklanki wody,
- 1 szklana mleka + 2 łyżki,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki proszku z budyniu waniliowego,
- 1 łyżeczka masła.
Wodę zagotować z cukrem i zostawić wrzącą, aby zredukować jej objętość o około 1/2. Trwa to mniej więcej 5-10 minut. W między czasie zagotować mleko z łyżką masła. Gdy z wody z cukrem zrobi się "syrop" dodać go do mleka. W 2 łyżkach pozostałego mleka rozrobić proszek budyniowy i następnie dodać go do mleka z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
*polecam podawać posypane cynamonem,
*zamiast sosu można podać pierogi z masełkiem z bułką tartą.
Smacznego!
Leniwe to taki klasyk, którego nie da się nie lubić :) Wspaniale podane!
OdpowiedzUsuńJa osobiście o nich zapomniałam na długi czas :) ale wróciły i będą często gościć u mnie i na słodko i na słono :)
OdpowiedzUsuń