fit
,
Burger z ciecierzcy
Coś dla każdego jarosza, choć nie pogardzi nim żaden mięsożerca ;) przepyszny kotlecik z ciecierzycy z dodatkiem marchewki, sprawdzi się idealne jako danie samodzielne (jak u mnie), albo jako zastępstwo burgera wołowego w bułce.
Na 4 średnie burgery.
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej ciecierzycy,
- 1/2 dużej marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 małe jajka,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- szczypta kuminu, chili
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć w wodzie (ja zalewam ją rano, a popołudniu jest już miękka bądź można zostawić ją na całą noc w wodzie), a następnie ugotować do miękkości.
Składniki, poza przyprawami, włożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem i chili. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami lub jako zastępstwo kotleta w hamburgerze.
Składniki, poza przyprawami, włożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem i chili. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami lub jako zastępstwo kotleta w hamburgerze.
*jeżeli masa okaże się za rzadka, można zagęścić ją otrębami lub mąką.
Smacznego!
Spróbowałabym właśnie jako burgera te cudeńko :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak dobry kotlet z grochu...
OdpowiedzUsuńdla każdego co kto lubi ;]
Usuń