deser
,
Składniki:
Jabłko umyć, odciąć górę od strony ogonka (żeby powstała jakby przykrywka). W środku wydrążyć gniazdo z pestkami. Do powstałego zagłębienia dodać orzechy, polać je łyżeczką oleju kokosowego oraz łyżeczką miodu. Oprószyć cynamonem i przykryć "czapeczką".
Piec 20 minut w 180*C.
Smacznego!
Pieczone jabłko
Prosty przepis, na jeszcze prostszy deser. Lekko, smacznie i rozgrzewająco. Pieczone jabłko po prostu idealnie wpasowuje się w aurę, która nas otacza. Jeżeli jabłko jest słodkie, można spokojnie ominąć dodatek miodu, a zastąpić go ziarenkami z laski wanilii.
- 1 jabłko (około 150g),
- 2 łyżki mieszanki orzechów/ziaren (u mnie pestki dyni, słonecznika, orzechy laskowe, włoskie i siemię lniane),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- szczypta cynamonu.
Jabłko umyć, odciąć górę od strony ogonka (żeby powstała jakby przykrywka). W środku wydrążyć gniazdo z pestkami. Do powstałego zagłębienia dodać orzechy, polać je łyżeczką oleju kokosowego oraz łyżeczką miodu. Oprószyć cynamonem i przykryć "czapeczką".
Piec 20 minut w 180*C.
Smacznego!
Nie tylko na deser ale i na śniadanie z dodatkiem np:. twarożku z miodem albo cynamonem :)
OdpowiedzUsuńPycha !
o tak! w niedzielę, na leniwe śniadanie idealne rozwiązanie ;)
UsuńPycha! Kiedyś trzeba będzie do sąsiadki zacząć wpadać na desery :D
OdpowiedzUsuńostatnio szarlotką pogardziłeś;p
UsuńPrzepraszam :(
OdpowiedzUsuńidealny jesienny deser!
OdpowiedzUsuń