na słono
,
Składniki:
Warzywa przygotować, tj. umyć, obrać i pokroić w plastry lub kostkę. W garnku rozgrzać oliwę lub masło, dodać do tego pokrojone warzywa i podsmażać je około 2-4 minuty. Zawartość garnka zalać gorącym bulionem, dodać zioła prowansalskie oraz chili, przykryć i zostawić zupę na małym ogniu, aby gotowała się około 25 minut. Po tym czasie, gdy marchewka zmięknie, zmiksować zupę na krem. Dodać sól i pieprz wedle uznania.
Najlepiej podać z grzankami lub łyżeczką jogurtu naturalnego.
*kolor kremu można ewentualnie "podrasować" dodając szczyptę kurkumy
Smacznego!
Zupa krem marchewkowy
Idealne rozwiązanie na jesienny obiad. Bardzo rozgrzewająca, słodko-pikantna zupa krem marchewkowa. Z lekko wyczuwalnym ostrym smakiem imbiru. Bardzo szybka w przygotowaniu, co doceniam po całym dniu pracy lub spędzonym na uczelni ;)
- 4 duże marchewki,
- 1 por (biała część 15-20 cm),
- 2 mniejsze cebulki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1-2 cm imbiru,
- 1,2 l bulionu drobiowo-warzywnego,
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne - chili,
- sól, pieprz do smaku.
Warzywa przygotować, tj. umyć, obrać i pokroić w plastry lub kostkę. W garnku rozgrzać oliwę lub masło, dodać do tego pokrojone warzywa i podsmażać je około 2-4 minuty. Zawartość garnka zalać gorącym bulionem, dodać zioła prowansalskie oraz chili, przykryć i zostawić zupę na małym ogniu, aby gotowała się około 25 minut. Po tym czasie, gdy marchewka zmięknie, zmiksować zupę na krem. Dodać sól i pieprz wedle uznania.
Najlepiej podać z grzankami lub łyżeczką jogurtu naturalnego.
*kolor kremu można ewentualnie "podrasować" dodając szczyptę kurkumy
Smacznego!
Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.
OdpowiedzUsuńDodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.
www.nps-mix.pl/konkurs
Nagrody:
www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
Zapraszam :)