dodatki
,
Dlatego alternatywą dla np. mleka do kawy może sprawdzić się mleczko kokosowe. Jeszcze do niedawna myślałam, że to tylko taki "produkt luksusowy" - 10 zł za puszkę, która niewiadomo na ile starczy, poza tym parę składników E w opisie hm.. nie było to zachęcające. Całe szczęście domowe mleko kokosowe, można zrobić w chwilę i to zaledwie z 2 składników, a koszt to zaledwie 2-3 zł.
Składniki:
Wiórki zalać 1 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić na około 2-3h, żeby napęczniały. Po tym czasie dolać do nich 1/2 szklanki wody i zblendować (około 3-5minut), następnie przecedzić powstałą masę przez sitko lub gazę. "Woda", która powstała to właśnie mleczko kokosowe. Wiórki ponownie zalać szklanką gorącej wody, i odstawić ponownie na około 1h, znowu zblendować i przecedzić przez sito.
Wody, które powstały po namaczaniu wiórek połączyć w jednym naczyniu, można je przechowywać w lodówce około 2 dni. Mleko rozwarstwia się na wodę i śmietankę, ale wystarczy je dobrze zamieszać.
Smacznego!
Mleko kokosowe -homemade-
"Pij mleko będziesz wielki", chyba każdy pamięta ten slogan. Ale to wielka ściema, mleko krowie wcale nie jest takie dobre dla naszego organizmu, jak nam się wszystkim wydaje. Odsyłam tutaj do przeszukania internetów, żeby dowiedzieć się więcej.Dlatego alternatywą dla np. mleka do kawy może sprawdzić się mleczko kokosowe. Jeszcze do niedawna myślałam, że to tylko taki "produkt luksusowy" - 10 zł za puszkę, która niewiadomo na ile starczy, poza tym parę składników E w opisie hm.. nie było to zachęcające. Całe szczęście domowe mleko kokosowe, można zrobić w chwilę i to zaledwie z 2 składników, a koszt to zaledwie 2-3 zł.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych (100g),
- 2 1/2 szklanki gorącej wody.
Wiórki zalać 1 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić na około 2-3h, żeby napęczniały. Po tym czasie dolać do nich 1/2 szklanki wody i zblendować (około 3-5minut), następnie przecedzić powstałą masę przez sitko lub gazę. "Woda", która powstała to właśnie mleczko kokosowe. Wiórki ponownie zalać szklanką gorącej wody, i odstawić ponownie na około 1h, znowu zblendować i przecedzić przez sito.
Wody, które powstały po namaczaniu wiórek połączyć w jednym naczyniu, można je przechowywać w lodówce około 2 dni. Mleko rozwarstwia się na wodę i śmietankę, ale wystarczy je dobrze zamieszać.
Smacznego!
To mleczko jest pyszne, robiłam wiele razy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuń