biszkopty ,

Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym

17:27 Ciastolubna 3 Comments

Nietypowe ciasto czekoladowe ze składnikiem, który na pierwszy rzut oka odrzuca, ale to właśnie on nadaje delikatność, miękkość i wilgotność dla tego czekoladowego ciasta - a mowa o MAJONEZIE ;) który nie jest w ogóle wyczuwalny po upieczeniu ciasta.


Inspiracja
Składniki na ciasto:

  • 2 i 2/3 szklaki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 1 tabliczka stopionej czekolady,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 4 dużej jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 1 i 1/2 szklanki majonezu,
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suche składniki, poza cukrem połączyć w jednej misce. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, na puszysty krem. Następnie dodać majonez i zmiksować do połączenia składników. Do kremu dodać w trzech partiach składniki suche, a przy drugiej części dolać również wodę. Miksować tylko do połączenia składników. Wlać do prostokątnej formy (25x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec około 30 minut. Po wyjęciu wystudzić na kratce.

Składniki na krem:
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
Wiórki zalać wrzątkiem i odstawić na około 2h, po tym czasie zblendować je razem z wodą i odsączyć (woda to mleczko kokosowe). Wiórki bez wody, ponownie zblendować, aby jeszcze bardziej je rozdrobnić. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno.
Składniki połączyć razem, czekolada musi być przestudzona, aby nie ścięła śmietanki.
Przełożyć kremem przekrojone wzdłuż ciasto. 


* ciasto polecam oblać czekoladą.

Smacznego!





3 komentarze :

  1. Przypomniałas mi, że kiedys się do tego ciasta przymierzalam, ale później całkowicie wyleciało mi z głowy! Zrobię na sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam obawy przed jego zrobieniem, ale.. były oczywiście mylne ;) smakuje jak ciasto na oleju, wilgotne i mięciutkie. polecam ;))

      Usuń
  2. Pyszne, zwłasszcza krem! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń