biszkopty
,
Inspiracja
Składniki na ciasto:
Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym
Nietypowe ciasto czekoladowe ze składnikiem, który na pierwszy rzut oka odrzuca, ale to właśnie on nadaje delikatność, miękkość i wilgotność dla tego czekoladowego ciasta - a mowa o MAJONEZIE ;) który nie jest w ogóle wyczuwalny po upieczeniu ciasta.
Składniki na ciasto:
- 2 i 2/3 szklaki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki kakao,
- 1 tabliczka stopionej czekolady,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 4 dużej jajka,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 1 i 1/2 szklanki majonezu,
- 1 i 1/2 szklanki letniej wody.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Suche składniki, poza cukrem połączyć w jednej misce. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, na puszysty krem. Następnie dodać majonez i zmiksować do połączenia składników. Do kremu dodać w trzech partiach składniki suche, a przy drugiej części dolać również wodę. Miksować tylko do połączenia składników. Wlać do prostokątnej formy (25x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec około 30 minut. Po wyjęciu wystudzić na kratce.
Składniki na krem:
- 200 g wiórek kokosowych,
- 1 tabliczka białej czekolady,
- 100 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
Wiórki zalać wrzątkiem i odstawić na około 2h, po tym czasie zblendować je razem z wodą i odsączyć (woda to mleczko kokosowe). Wiórki bez wody, ponownie zblendować, aby jeszcze bardziej je rozdrobnić. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić na sztywno.
Składniki połączyć razem, czekolada musi być przestudzona, aby nie ścięła śmietanki.
Przełożyć kremem przekrojone wzdłuż ciasto.
* ciasto polecam oblać czekoladą.
Smacznego!
Przypomniałas mi, że kiedys się do tego ciasta przymierzalam, ale później całkowicie wyleciało mi z głowy! Zrobię na sylwestra :)
OdpowiedzUsuńja miałam obawy przed jego zrobieniem, ale.. były oczywiście mylne ;) smakuje jak ciasto na oleju, wilgotne i mięciutkie. polecam ;))
UsuńPyszne, zwłasszcza krem! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń