na słodko ,

Ricotta pancakes

08:05 Ciastolubna 0 Comments

Lekkie jak chmurki pancakes z serem ricotta, stworzone na wzór przepisu Nigelli Lawson. W oryginalnej recepturze nie zawierają cukru, ale Nigella poleca je polać miodem, syropem klonowym lub golden syrup. Ale ja lubię pancakes bez dodatków, dlatego dorzuciłam łyżkę cukru.
Są na prawdę przepyszne, a w dodatku nie kosztują za dużo pracy. Jedyne z czym trzeba się namęczyć, to ubicie białek na pianę. Ale dla tego smaku warto ;)


Składniki:

  • 220 g sera ricotta (albo sera typu włoskiego;),
  • 2 jajka,
  • 120 ml mleka,
  • 75 g mąki (około 7 łyżek),
  • 2 łyżki brązowego cukru, 
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
W jednej misce połączyć ricottę, mleko, 2 żółtka i szczyptę soli. W drugiej misce ubić 2 białka na sztywną pianę. Do masy serowej dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenie oraz olej, wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać do masy z serka. 
Smażyć na patelni bez tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. 

Smacznego.





0 komentarze :