na słodko
,
Składniki:
W jednej misce połączyć ricottę, mleko, 2 żółtka i szczyptę soli. W drugiej misce ubić 2 białka na sztywną pianę. Do masy serowej dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenie oraz olej, wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać do masy z serka.
Smażyć na patelni bez tłuszczu, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.
Ricotta pancakes
Lekkie jak chmurki pancakes z serem ricotta, stworzone na wzór przepisu Nigelli Lawson. W oryginalnej recepturze nie zawierają cukru, ale Nigella poleca je polać miodem, syropem klonowym lub golden syrup. Ale ja lubię pancakes bez dodatków, dlatego dorzuciłam łyżkę cukru.
Są na prawdę przepyszne, a w dodatku nie kosztują za dużo pracy. Jedyne z czym trzeba się namęczyć, to ubicie białek na pianę. Ale dla tego smaku warto ;)
Składniki:
- 220 g sera ricotta (albo sera typu włoskiego;),
- 2 jajka,
- 120 ml mleka,
- 75 g mąki (około 7 łyżek),
- 2 łyżki brązowego cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
W jednej misce połączyć ricottę, mleko, 2 żółtka i szczyptę soli. W drugiej misce ubić 2 białka na sztywną pianę. Do masy serowej dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenie oraz olej, wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać do masy z serka.
Smażyć na patelni bez tłuszczu, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.
0 komentarze :