homemade ,

Piernikowa granola domowej roboty i słów parę o oleju rzepakowym

12:09 Ciastolubna 2 Comments

Domowa granola, z ulubionymi dodatkami, bez składników e, bez syropu glukozowo-fruktozowego, bez nadmiaru słodkości i nie wiadomo jeszcze czego, co można znaleźć się w granoli kupionej w sklepie. Smaczna opcja na śniadanie, a nawet jako przekąska do filmu, zamiast niezdrowych chipsów czy paluszków. A poza tym to jest chyba jeden ze sztandarowych przepisów, które znajdują się na większości blogów, bo każdy ma swój sposób na granolę. ;)
Do mojej granoli dodałam olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest on składnikiem, który często gości w mojej kuchni i potrawach.  Najczęściej, patrząc z punktu widzenia osoby piekącej ciasta, dodaję go do biszkoptów, muffinów, ciasta marchewkowego, dyniowego, bo sprawia, że wypieki są mięciutkie, wilgotne, długo zachowują świeżość. O tym, jakie zalety płyną ze spożywania oleju, można poczytać na wielu stronach www. W kuchni polecam go również dodawać do sałatek, sosu winegret, świątecznych śledzi w oleju, do smażenia karpia.. i wielu innych ;)


Porcja na słoik o pojemności 1l
Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1/3 szklanki całych migdałów,
  • po 1/4 szklanki: siemienia lnianego, pestek słonecznika, pestek dyni,
  • 1 łyżka migdałów mielonych,
  • 1 łyżka ulubionych otrąb,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,

Dodatkowo:

  • 1/4 szklanki żurawiny,
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki jagód goji.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza "dodatkowymi" wymieszać w misce i dokładnie połączyć z miodem i olejem. Najlepiej ugnieść całość ręką jak przy wyrabianiu ciasta. Zawartość miski wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika, na łącznie 40 minut. Ważne jest aby co około 5-10 minut sprawdzać jak wygląda granola i mieszać ją drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła, a ładnie wyschła.
Po tym czasie granola jest już praktycznie gotowa, ale jeśli ktoś lubi bakalie to można dołożyć do niej żurawinę, rodzynki, jagody goji, w zależności od upodobania ;)


Smacznego.





2 komentarze :

  1. Lubię takie granole ! Domową muszę w końcu zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń