na słono ,

Pizza rosetta

12:47 Ciastolubna 1 Comments

Jakby ktoś miał ochotę na trochę inną pizzę, z bardzo puszystym ciastem drożdżowym z bardzo niespotykanym składnikiem. 


Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 42 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 100 g serka kanapkowo-sałatkowego (typu feta),
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich albo samego oregano,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie do którego wkruszyć drożdże i posypać je cukrem. Dookoła drożdży pokruszyć serek "feta" i zalać wszytko wodą, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Dodać zioła prowansalskie, oliwę i sól. Wszytko połączyć i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i samo odejdzie od ręki i miski. Odstawić do napuszenia, na około 30-60 minut.

Dodatki:

  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego,
  • oliwki,
  • pomidory suszone,
  • ser żółty,
  • ser typu feta pokrojony w kostkę,
  • salami lub szynka,
  • sól, oregano, bazylia.

Przygotowanie pizzy:
Ciasto jeszcze raz wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt (około 30x50 cm) o grubości 1/2 cm. Posmarować przecierem pomidorowym, oprószyć solą i ziołami. Na placku ułożyć składniki i zawinąć w roladę. Pociąć ją na 1 1/2 cm plastry i ułożyć w tortownicy bądź blaszce, jeden obok drugiego, z małymi przerwami, gdyż ciasto urośnie podczas pieczenia. Skropić oliwą i wstawić do nagrzanego pieca do 200*C na około 25-30 minut.


Smacznego!





1 komentarz :

  1. -"1 1/2 cm" dziwnie sie czyta.
    - °C da sie w tej czcionce wklepać.
    - Ta feta do ciasta jakoś mi nie pasuje :P
    - Da sie to ładtwo rozdzielic na kawałki ?


    a tak w uj smakowicie to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń