na słono ,

Pizza z patelni!

22:00 Ciastolubna 5 Comments

Łatwy sposób na przepyszną pizzę dla osób, które nie posiadają piekarnika, bądź nie mają do niego w danym momencie dostępu. Polecam serdecznie ;)
Porcja na 5 pizz.




Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka letniej wody,
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 1/2 szklanki mąki (najczęściej używam mąki na pizze Gdańskie Młyny),
  • 3 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Przygotowanie:
Z drożdży, wody i cukru zrobić rozczyn. Odstawić go do momentu w którym zacznie się "burzyć". W osobnej misce wymieszać mąkę z solą oraz papryką. Dodać drożdże, oliwę i wyrobić ciasto. Jeśli po 5 minutach wyrabiania nadal będzie się kleiło do ręki należy je podsypać odrobiną mąki. Następnie odstawić je do wyrośnięcia na około godzinę.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • oregano,
  • sól.
Przygotowanie:
Ząbek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę. Dodać do niego resztę składników. Sól i oregano do smaku. Jeśli sos nadal był gęsty dolać jeszcze odrobinę wody.

Przygotowanie pizzy:
Ciasto podzielić na 5 części. Jedną część rozwałkować na cieniutki placek lub jak kto woli, rozłożyć palcami na średnio nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Podsmażyć około 2 minuty na średnio nagrzanej płycie, tak aby spód się zarumienił. Odwrócić. Część podpieczoną posmarować sosem pomidorowym, posypać cienką warstwą sera żółtego i układać dodatki wedle uznania np. paprykę, salami, bekon, kukurydzę, oliwki etc. Pokryć kolejną warstwą sera i najlepiej przykryć pokrywką, aby ser mógł się dobrze rozpuścić. Trwa to około 5 minut, po tym sprawdzić czy spód jest upieczony, jeśli tak to zdjąć pizzę na talerz, jeśli nie, to należy potrzymać ją jeszcze kilka chwil na patelni.


* surowe ciasto można przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni, albo je zamrozić

Smacznego!





5 komentarzy :

  1. piekarnik mam, ale pizzy z patelni i tak bym chetnie sprobowala! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż slinka cieknieeee...
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój partner chwycił boga za nogi, Boga stojącego w kuchni oczywiście ;)
    http://gacek-filozof.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

  4. Wygląda rewelacyjne, piękne zdjęcia sprawiają, iż czuję głód i chyba zaraz pójdę robić tę pizzę !
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

  5. Pizza wygląda mega-super !!!
    Pyszności ;-)

    OdpowiedzUsuń