bez pieczenia ,

Zimny sernik!

11:47 Ciastolubna 4 Comments

Kolejna wersja jakże popularnego "ciasta-deseru" sernika na zimno. Nie taka słodka, raczej z ciekawym posmakiem cytrynowym :)
Sernik jest smaczny, nawet do porannej kawki.




Foremka 28cm, choć polecam mniejszą.
Składniki na masę serową:

  • 400ml śmietanki 30%,
  • 6 łyżek cukru(który ja zmieliłam na cukier puder),
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka gorącego mleka,
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody,
  • 500g serka trzykrotnie mielonego, bądź serka z wiaderka.

Przygotowanie:
Żelatynę zalać wodą, aby napęczniała. Następnie rozpuścić ją w szklance gorącego mleka. Odstawić do ostygnięcia.
W osobnym naczyniu ubić śmietankę, pod koniec dodać cukier oraz sok z 1 cytryny. Gdy śmietanka będzie ubita, należy wmieszać ser. Wszystko to połączyć do uzyskania jednolitej masy, a następnie wlać do tego ostudzone mleko z żelatyną, aby masa się nie zważyła. Znowu połączyć.

Składniki ponadto:

  • 2 galaretki w ulubionym smaku,
  • herbatniki bądź biszkopty,
  • 1/2 szklanki wody z sokiem cytryny.

Przygotowanie:
Tortownicę wyłożyć herbatnikami lub biszkoptami nasączonymi wodą z cytryną. Na to wylać masę serową i wstawić tortownicę do lodówki, aby ser zastygł.
W tym momencie należy przygotować galaretki według instrukcji na opakowaniu. Gdy sernik zastygnie wylać delikatnie ostudzoną galaretkę.





* polecam na sernik poukładać ulubione owoce i dopiero wtedy zalać wszytko galaretką, ja tak nie zrobiłam, ponieważ jak kiedyś wspominałam moi domownicy niestety nie przepadają za owocami w ciastach.





4 komentarze :

  1. dobry pomysł z odrobiną cytryny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. serniki na zimno zawsze są pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki na zimno,ja dodaję ser wiaderkowy z małą zawartością tłuszczu z Lidla,wychodzi super.

    OdpowiedzUsuń