makarony ,

Mięsna zapiekanka z kokardkami.

22:53 Ciastolubna 1 Comments

Szybka zapiekanka, obiadowa lub kolacyjna. Pierwsza która zasmakowała domownikom, bez narzekań i zbędnej gadki prosili o dokładkę :)



Na duże naczynie żaroodporne.

Składniki na zapiekankę:

  • 300 g makaronu kokardek lub piórek (ja miałam mix),
  • 150 g brokuła, pokrojonego na różyczki,
  • 250 g mięsa mielonego (rodzaj do wyboru),
  • około 10 plasterków boczku,
  • około 10 plasterków serka brie,
  • 200 g sera żółtego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka.

Przygotowanie:
Makaron gotować około 5-7 minut w osolonej wodzie (licząc od czasu wrzenia). Aby był podgotowany, nie za twardy, ale także nie do końca al dente. Różyczki brokuła blanszować około 2 minut. Mięso mielone podsmażyć  na oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Składniki na sos:

  • 300 ml śmietany 18%,
  • 150 ml wody,
  • 1 większe lub 2 małe jajka,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:
Wszytko połączyć w miseczce oraz doprawić do smaku. Ja osobiście używam shakera, bo jest szybciej i wygodniej połączyć składniki :)

Przygotowanie zapiekanki:
Formę należy wysmarować masłem. Połowę makaronu wysypać do naczynia, na nim ułożyć mięso mielone, brokuły oraz połowę sera żółtego. Na to ułożyć resztę makaronu i zalać wszytko równomiernie sosem śmietanowym. Górę obsypać serem żółtym, na tym ułożyć plasterki serka pleśniowego oraz boczku.
Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180°C. Ja na ostatnie 5 minut ustawiłam program "grill", aby przypiec zapiekankę od góry.







Smacznego :)






1 komentarz :

  1. świetny pomysł na przykrycie , wykorzystam w swojej wersji ;)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń