biszkopty ,

Tort malibu z nutellą

18:00 Ciastolubna 6 Comments

Mój pierwszy tort, na moje własne urodziny. W smaku lekki, nie za bardzo słodki, pyszny :)
Inspiracja zaczerpnięta od Dorotki z Moich Wypieków. 




Na tortownicę 22cm.

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 2/5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody.
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Do białek dodać około 2 łyżki zimnej wody i zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier oraz po jednym żółtku nadal miksując. Po tym przesiać połączone wcześniej mąki i wmieszać je do ciasta. Wylać masę to tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ale tylko na spodzie, boki zostawić bez papieru i nie smarowane masłem itp.
Biszkopt piec około 30-40 minut w temperaturze 165-170°C. Po tym czasie wyciągnąć tortownicę i zrzucić ją na np. dywanik z około 60cm i ponownie wstawić do uchylonego pieca w celu ostygnięcia ciasta. Gdy biszkopt wystygnie należy delikatnie odciąć boki od tortownicy, a następnie podzielić go na 3 części.

Składniki na masę:
  • 500g serka mascarpone,
  • 220ml śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie śmietan-fix,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki likieru Malibu bądź Canari kokosowe,
  • 1 łyżka wódki
  • 2 łyżki wiórek kokosowych.
Przygotowanie:
Śmietankę ubić, pod koniec dodając śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Serek mascaropne zmiksować w osobnej miseczce z dodatkiem likieru i wódki. Połączyć serek z ubitą kremówką, aż do uzyskania jednolitej masy, najlepiej użyć do tego normalniej łyżki a nie miksera. Odłożyć około 2-3 łyżki masy i połączyć z wiórkami kokosowymi.

Dodatkowo:
  • nutella,
  • wiórki kokosowe,
  • 4 łyżki likieru + 2 łyżki wody do nasączenia biszkoptu.
Przygotowanie tortu:
Blat biszkoptu ułożyć na talerzy lub paterze i nasączyć likierem rozrobionym z wodą. Posmarować warstwą nutelli (według uznania), a następnie posmarować masą mascarpone. Ułożyć na to drugi blat ciasta, nasączyć go i przełożyć masą z wiórkami kokosowymi. Położyć ostatnią część biszkoptu i ozdobić tort według uznania. Najlepiej posmarować go dookoła pozostałą masą i obsypać wiórkami. Ja swój ozdobiłam esami-floresami z nutelli i różyczkami z masy mascarpone z odrobina nutelli.









6 komentarzy :

  1. Pierwszy i jaki cudowny! Zapisuję go i też spróbuję :)
    Wszystkiego naj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie :) dla wielbicieli kokosu lub drinków Malibu :))

      Usuń
  2. Piękny ! Cudnie udekorowany, a smakuje pewnie wybornie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z wrażenia napisałam komentarz pod biszkoptem.Poproszę o kawałek toru:)))
    Jeśli chodzi o biszkopt, to przepis bardzo podobny do mojego, tylko ja daje mniej krupczatki, ale może twój lepszy. Musze wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ile razy go piekę to wychodzi super, nie opada i rośnie idealnie płaściutki, w sam raz do zrobienia płaskich blatów do tortu :))

      Usuń