bułki ,

Pszenne bułeczki

10:10 Ciastolubna 1 Comments

Po moich pierwszych domowych bułeczkach, które okazały się katastrofą, strasznie bałam się podjąć ponownie to wyzwanie. Do czasu, aż Bisto Mama nie dodała swojego przepisu na bułki śniadaniowe. Przygotowanie: mega proste, smak: inne niż ze sklepu, ale pyszne, bo domowe, fakt jest taki, że najlepiej zjeść je w niedługim czasie po przygotowaniu, gdyż bez dodatków spulchniających itp. nie zachowują tak długo świeżości jak kupne bułki.
Zdążycie je nawet zrobić wstając jakieś pół godziny wcześniej rano, tak aby na śniadanie mieć pyszne i ciepłe bułki.


Składniki:

  • 380 g  mąki pszennej,
  • 30 g drożdży świeżych,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 1 1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę, wydrążyć w niej dołek do którego pokruszyć drożdże, posypać je cukrem oraz zalać wodą. Misę przykryć ściereczką i zostawić na około 15 minut, aż drożdże "ruszą".
Po tym czasie dodać resztę składników (oliwę oraz sól) i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zostawić je ponownie na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Po 20 minutach z ciasta uformować bułeczki, ja zrobiłam 4 większe, ale bez problemu można zrobić 6 mniejszych. Gdy będą gotowe posmarować je pędzelkiem wodą i oprószyć mąką lub zamiast wodą, rozkłóconym jajkiem i obsypać nasionami (dynia, siemię, słonecznik). Górę naciąć ostrym nożem.
Odstawić, pod przykryciem,  do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C i piec bułeczki około 20 minut.




Smacznego!






1 komentarz :

  1. Jak z piekarni:) jak długo zachowały świeżość?

    OdpowiedzUsuń