na słodko
,
Na tortownicę 22-24 cm średnicy.
Składniki na spód:
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć lub zmielić blenderem, następnie dodać do nich rozpuszczone masło, kakao i kropelki. Dobrze wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki i schłodzić.
Składniki na masę serową:
Przygotowanie:
Ser utrzeć odrobinę, aby nabrał puszystości. Następnie dodać do niego cukier, nadal ucierając. Gdy cukier troszeczkę się rozpuści dodawać po jednym jajku, nadal ucierając. Dodać cukier waniliowy, śmietanę i kropelki (garstkę zostawić na posypanie góry) wymieszać.
Jeżeli sernik jest zbyt płynny, można zagęścić go 1-2 łyżkami mąki.
Masę wylać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika na około 1,5 h w temperaturze 150 °C.
Po tym czasie zostawić sernik do ostygnięcia, w piekarniku, a następnie włożyć go do lodówki i chłodzić przynajmniej 5h przed podaniem.
Smacznego!
Sernik bardzo kremowy.
Po długiej nieobecności, problemach z klawiaturą, świątecznym zamieszaniem i zbliżającą się sesją, wracam z moim faworytem sernikiem.
Przy okazji bierze on udział w akcji
Przy okazji bierze on udział w akcji
SERNIKI 2013 - EDYCJA ZIMOWA.Przepis podbił moje serce. W związku z tym, że uwielbiam serniki to ten trafił na mojej liście do samej czołówki. Z dodatkiem gorzkich, czekoladowych kropelek jest mało słodki, dlatego dla wielbicieli większej ilości słodyczy radzę dodać 50g więcej cukru.
Kropelki, które dodałam wygrałam w konkursie "Nic, co słodkie nie jest mi obce".
Na tortownicę 22-24 cm średnicy.
Składniki na spód:
- 150 g herbatników,
- 2 łyżki kakao,
- 75 g masła,
- 1/3 szklanki kropelek czekoladowych.
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć lub zmielić blenderem, następnie dodać do nich rozpuszczone masło, kakao i kropelki. Dobrze wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki i schłodzić.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być wiaderkowy),
- 200 g cukru,
- 4 jajka (małej lub średniej wielkości),
- 1 cukier waniliowy lub 3 łyżeczki cukru domowej roboty,
- 3/4 szklanki śmietany 18% lub jogurtu greckiego,
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych.
Przygotowanie:
Ser utrzeć odrobinę, aby nabrał puszystości. Następnie dodać do niego cukier, nadal ucierając. Gdy cukier troszeczkę się rozpuści dodawać po jednym jajku, nadal ucierając. Dodać cukier waniliowy, śmietanę i kropelki (garstkę zostawić na posypanie góry) wymieszać.
Jeżeli sernik jest zbyt płynny, można zagęścić go 1-2 łyżkami mąki.
Masę wylać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika na około 1,5 h w temperaturze 150 °C.
Po tym czasie zostawić sernik do ostygnięcia, w piekarniku, a następnie włożyć go do lodówki i chłodzić przynajmniej 5h przed podaniem.
Smacznego!
przepis zapisany! sernik to moje ulubione ciasto i lubię kombinować z przepisami :) Twój prezentuje się idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńmyślałam, że to jagody na górze ;) sernik to moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńhm jagody to brzmi interesująco, w sezonie będę musiała spróbować ;-)
UsuńUwielbiam serniki!
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam miniaturkę to myślałam, że to sernik z jagodami :)
właśnie każdy od razu myśli o jagodach.. a tu niespodzianka, czekolada na poprawę zimowego humoru ;-)
UsuńHeh, właśnie przeszłam na dietę... sernikową :D
OdpowiedzUsuńczyli na moją! ;-) kawałeczka sernika nigdy nie odmówię.
Usuń