mąka pełnoziarnista ,

Ciasto bananowe

10:16 Ciastolubna 3 Comments

 
Składniki:

  • 1 1/2 dojrzałego banana,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mąki zwykłej pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/3 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 15 łyżek mleka (około 1/2 szklanki),
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 garści płatków migdałowych,
  • cynamon.

Przygotowanie:
Masło rozpuścić, następnie połączyć i utrzeć je z cukrem. Gdy masa odrobinę przestygnie, dodać jajka oraz mleko i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy, nadal miksując.
Banany pokroić na plasterki, połączyć je z cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dodać je do ciasta oraz dosypać płatki migdałowe, połączyć.
Ciasto przelać do keksówki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a górę posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni C na około 45 minut.








3 komentarze :

  1. Mniami, uwielbiam ciasta bananowe :) Twoje wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń