mąka pełnoziarnista
,
Składniki:
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, następnie połączyć i utrzeć je z cukrem. Gdy masa odrobinę przestygnie, dodać jajka oraz mleko i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy, nadal miksując.
Banany pokroić na plasterki, połączyć je z cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dodać je do ciasta oraz dosypać płatki migdałowe, połączyć.
Ciasto przelać do keksówki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a górę posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni C na około 45 minut.
Ciasto bananowe
- 1 1/2 dojrzałego banana,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 1 szklanka mąki zwykłej pszennej,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/3 kostki masła,
- 2 jajka,
- 15 łyżek mleka (około 1/2 szklanki),
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 garści płatków migdałowych,
- cynamon.
Przygotowanie:
Masło rozpuścić, następnie połączyć i utrzeć je z cukrem. Gdy masa odrobinę przestygnie, dodać jajka oraz mleko i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy, nadal miksując.
Banany pokroić na plasterki, połączyć je z cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dodać je do ciasta oraz dosypać płatki migdałowe, połączyć.
Ciasto przelać do keksówki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a górę posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni C na około 45 minut.
świetne bananowe ciacho *-*
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMniami, uwielbiam ciasta bananowe :) Twoje wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń